Zielona herbata korzystnie wpływa na pamięć!

Ostatnie doniesienia ze świata nauki zainteresują pewnie studentów i pracowników umysłowych, dla których zdolność szybkiego przyswajania i zapamiętywania wiedzy ma znaczenie kluczowe. Okazuje się bowiem, że zielona herbata oprócz wielu innych pozytywnych właściwości korzystnie wpływać może także na pracę układu nerwowego i pamięć. Co prawda zdecydowana większość badań przeprowadzona została na zwierzętach, ale ich wyniki są na tyle obiecujące, że optymizm jest jak najbardziej uzasadniony.

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata, a wirus grypy. Ciekawa zależność

Bioaktywny związek zawarty w zielonej herbacie - galusan epigalokatechiny (skrócie EGCG), okazuje się być nie tylko znakomitym przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem chorób układu krążenia i niektórych nowotworów, ale posiada także korzystny wpływ na proces powstawania nowych komórek nerwowych zwany neurogenezą. Zjawisko to związane jest z procesem uczenia się i zapamiętywania danych, nowe neurony bowiem zwiększają „pojemność” pamięci mózgu, a zwiększenie ich ilości ułatwia przetwarzanie danych.

Szczególnie interesujące są wyniki badań, w których oceniano wpływ EGCG na neurogenezę przebiegającą w hipokampie, czyli obszarze odpowiedzialnym za zdolność uczenia się i przetwarzania zasobów pamięci krótkotrwałej w pamięć długotrwałą. Chociaż trudno póki co jednoznacznie stwierdzić z czego wynika ten niezwykły potencjał głównego składnika zielonej herbaty (ostatnie odniesienia sugerują, że może mieć on związek z właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi tego składnika), jednak już sam fakt odkrycia tej zależności ma dość doniosłe znaczenie -  nie tylko dla osób chcących poprawić swoje wyniki w pracy czy w szkole, ale także dla profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera.

W badaniach przeprowadzonych na szczurach zauważono, że zwierzęta, którym podawano EGCG były bardziej „bystre”, sprawniej się uczyły i zapamiętywały potrzebne im informacje, lepiej orientowały się w przestrzeni, szybciej znajdywały drogę w labiryncie. Czy wyniki tych eksperymentów mają przełożenie na efekt jaki wywołać może zielona herbata u ludzi? Rozstrzygające będą zapewne badania kliniczne, których póki co brakuje. Z pewnością optymistycznie nastraja jednak fakt, że póki co większość zalet EGCG obserwowanych w przypadku szczurów udało się także potwierdzić w badaniach z udziałem ludzi. Z resztą korzyści wynikających z regularnej konsumpcji zielonej herbaty jest tak wiele, że z pewnością warto włączyć ją na stałe do swojego menu.

Źródła: • Wu KJ, Hsieh MT, Wu CR, Wood WG, Chen YF. Green Tea Extract Ameliorates Learning and Memory Deficits in Ischemic Rats via Its Active Component Polyphenol Epigallocatechin-3-gallate by Modulation of Oxidative Stress and Neuroinflammation. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:163106. • Baluchnejadmojarad T, Roghani M. Behav Brain Res. Chronic epigallocatechin-3-gallate ameliorates learning and memory deficits in diabetic rats via modulation of nitric oxide and oxidative stress. 2011 Oct 31;224(2):305-10. • Wang Y, Li M, Xu X, Song M, Tao H, Bai Y.Green tea epigallocatechin-3-gallate (EGCG) promotes neural progenitor cell proliferation and sonic hedgehog pathway activation during adult hippocampal neurogenesis. Mol Nutr Food Res. 2012 Aug;56(8):1292-303. doi: 10.1002/mnfr.201200035.