Imbir, goździki i cynamon – nie tylko od święta

Korzenne aromaty imbiru, goździków i cynamonu kojarzą się jednoznacznie z bożonarodzeniowymi wypiekami takimi jak choćby lubiany piernik. Zważywszy jednak na zdrowotne i smakowe walory tych przypraw, nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać ich przez cały rok. Jednak rozgrzewający potencjał cynamonu, goździków i imbiru najłatwiej docenić zwłaszcza zimą. Warto zatem przyjrzeć się bliżej wyżej wymienionym przyprawom i zastanowić jakie potrawy z ich dodatkiem można przygotować.

Imbir – to przyprawa poddawana intensywnym badaniom naukowym, posiadająca również długą tradycję stosowania w tzw. medycynie ludowej. Posiada właściwości antybakteryjne, pobudzające krążenie oraz silny potencjał antyoksydacyjny. Przypisuje mu się także zdolność do poprawy wrażliwości insulinowej tkanek obwodowych, a także wykorzystuje się jako środek przeciwwymiotny. Badania naukowe wskazują również na właściwości antynowotworowe imbiru  oraz skuteczność hamowania stanów zapalnych i zapobiegania chorobom mającym podłoże zapalne.

Przyprawa ta z powodzeniem może być wykorzystywana jako dodatek do dań słodkich jak i ostrych. Można ją stosować jako dodatek do mięs (drobiu, wieprzowiny), zup, a także do rozmaitych deserów (budyniów, lodów, serników na zimno).

Goździki – pierwsze wzmianki na temat stosowania tej przyprawy pochodzą z III w p.n.e i dotyczyły łagodzenia bólu zębów. Goździki używane również były jako naturalny konserwant żywności, nadający wyjątkowego aromatu. Walory smakowo-zapachowe jakie nadaje ta przyprawa potrawom cenione są na całym świecie, wystarczy przypomnieć, iż goździki wchodzą  w skład bardzo znanych mieszanek przyprawowych, takich jak : garammasala, przyprawa pięciu smaków czy  sos Worcester.

Goździki stanowią także skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy, wspomagających niwelowanie negatywnych skutków działalności wolnych rodników. Posiadają również właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Wykorzystywane są zarówno jako dodatek do mięs – głównie w mieszankach przyprawowych, a także do różnego rodzaju nalewek, win i marynat. Goździki nadają także przyjemnego aromatu deserom i daniom podawanym na słodko.  Można je stosować również jako dodatek do napojów – nawet zwykła czarna herbata nabierze niepowtarzalnego, orientalnego charakteru jeśli dodamy do niej odrobinę tej przyprawy.

Cynamon – legendy głoszą, iż przyprawa ta została wykradziona z gniazda mitycznego Feniksa. Podobno też Kleopatra używała cynamonu jako składnik eliksirów miłosnych czy uwodzicielskich olejków do ciała. W późniejszym czasie stosowano tą przyprawę do walki z przeziębieniem, bólem gardła czy dolegliwościami menstruacyjnymi, a także jako środek konserwujący, opóźniający psucie się mięsa. Współcześnie wiadomo, że cynamon może odgrywać ważną rolę w uwrażliwianiu tkanek na działanie insuliny oraz regulowaniu profilu lipidowego krwi – zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę typu 2.  Badania naukowe z użyciem ekstraktu z cynamonu, wskazują także na zdolność do inicjowania apoptozy (programowanej śmierci)  komórek nowotworowych (np. czerniaka) w warunkach in vitro.  

Cynamon używany jest do potraw z mięsa, deserów, owsianek oraz różnego typu napoi (np. doskonale komponuje się z kawą oraz kakao)

Podsumowanie

Imbir, cynamon i goździki to przyprawy, których aromat przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Ich rozgrzewające właściwości są doceniane zwłaszcza podczas mroźnych zimowych dni, dlatego tak chętnie dodaje się je np. do herbaty, kakao, kawy czy grzanego wina. Innym wspólnym walorem wyżej wymienionych przypraw jest korzystny wpływ na zdrowie. Warta podkreślenia jest zdolność do łagodzenia skutków przejedzenia i zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.