Co jeść "na szybko"?

Spędzanie kilku godzin w kuchni na przygotowywaniu super-skomplikowanych, multi-składnikowych i wyszukanych posiłków, to dość powszechny stereotyp związany z prowadzeniem zdrowej diety. Tymczasem prawidłowe odżywianie nie jest opcją dostępną wyłącznie dla nielicznych wybrańców losu, których życie wygląda jak beztroskie wakacje. Osoby, które od dłuższego czasu stosują zdrowe nawyki żywieniowe potwierdzają, iż wcale nie „marnują” więcej czasu na przygotowywanie posiłków. Kluczem do sukcesu jest zautomatyzowanie pewnych czynności.

Nie musisz jeść 6 czy 8 posiłków w ciągu dnia

Opinia o konieczności jedzenia kilku posiłków w ciągu dnia, jako wyznacznika zdrowego odżywiania, podkręcającego tempo przemian metabolicznych, nie jest zupełnie słuszna. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jadł tylko 3 lub 4 posiłki. Wiedz, że nie ucierpi na tym Twój metabolizm. Korzystną opcją jest jedzenie dwóch posiłków takich samych, czyli np. obiadu i kolacji; albo też II śniadania i podwieczorku.

Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni

Jeżeli Twój grafik jest bardzo napięty, nie ma konieczności, abyś gotował dwudaniowy obiad w postaci włoskiej zupy minestrone z parmezanem i dietetycznej musaki. Wybierz jedno danie, które składa się z mniejszej ilości składników, nie wymagających zbyt długiej obróbki termicznej, np. rybę lub drób. Odpuść też sobie potrawy wymagające krojenia, przecierania i innych skomplikowanych zabiegów. Najszybciej upieczesz coś – wystarczy włożyć przyprawione  mięso, wybrane warzywo i np.  krojone pomidory do naczynia żaroodpornego, a następnie do rozgrzanego piekarnika i za pół godziny obiad gotowy. Podobnie mało czasochłonne jest gotowanie na parze oraz przygotowywanie zup – kremów (nie trzeba przywiązywać szczególnej uwagi do krojenia warzyw). Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby przygotowywać posiłki na dwa dni.

Nie musisz robić codziennie zakupów

Nie ma konieczności, aby codziennie marnować czas na zakupy. Przy odpowiednio sprawnej organizacji, wystarczy robić większe sprawunki raz na 3 dni albo nawet raz na tydzień. Mięso porcjowane na mniejsze kawałki możesz zamrozić, warzywa takie jak kapusta, marchew, ogórki kiszone, etc. możesz spokojnie przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Pamiętaj także, aby zaopatrzyć się w odpowiednią ilość owoców i zdrowych przekąsek, takich jak orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, a także pestki dyni,  jogurty  i kefiry naturalne. Warto mieć przy sobie w razie niespodziewanych okoliczności coś, co odwróci naszą uwagę od fast foodów i słodyczy.

Nie musisz przysparzać sobie dodatkowych stresów

Choć początkowo może się okazać, że wprowadzanie zmian wymaga dodatkowego wysiłku i może wiązać się ze zdobywaniem nowych umiejętności, to przy odrobinie samodyscypliny nabierzesz wprawy i wiele spraw zaczniesz robić automatycznie. Nie można się zniechęcać – drobne potknięcia, pod warunkiem, iż wyciągniesz z nich konstruktywne wnioski, nie stanowią powodu do przejścia na „niezdrową” stronę mocy. Bądź dla siebie wyrozumiały, ale staraj się realizować konsekwentnie założenia zdrowej diety.

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie nie jest przywilejem dla ludzi, którzy dysponują nadmiarem wolnego czasu. Również  osoby zabiegane, posiadające liczne obowiązki mogą spożywać zdrowe i wartościowe posiłki. Komponowanie posiłków z wysokiej jakości produktów żywnościowych nie powinno być traktowane jako opcja – od niego zależy zdrowie i kondycja organizmu, dlatego też warto doprowadzić do tego, aby prawidłowe odżywianie stało się po prostu rutyną…