Wzdęcia, 5 porad dietetyka!

Wzdęcia są dość drażliwym i kłopotliwym tematem, dlatego też wiele osób próbuje sobie z nimi radzić domowymi sposobami na własną rękę. Niestety nie wszystkie z obiegowych teorii na temat tego jak należy zwalczać problemy trawienne okazują się być efektywne w praktyce. Istnieją na szczęście proste sposoby, na zniwelowanie tej kłopotliwej dolegliwości.

Gryź i żuj starannie

Jedzenie w pośpiechu, niestaranne przeżywanie kęsów sprawia, iż pokarm nie ulega właściwej „obróbce wstępnej”. Dokładne żucie i gryzienie sprawia, że wyspecjalizowane enzymy mogą działać sprawnej, a trawienie przebiega tym samym efektywnie. W przeciwnym wypadku spore fragmenty pokarmu trafiają do jelita i nie mogą być w pełni strawione. Zbyt duże części jedzenia pod wpływem flory bakteryjnej ulegają gwałtownej fermentacji z wydzieleniem dużej ilości gazów. Kwestia wspomnianej „obróbki wstępnej” pokarmu jest szczególnie ważna w przypadku spożywania warzyw, owoców czy pełnoziarnistego pieczywa.

Rób mniejsze kęsy i nie jedz łapczywie

Łapczywe połykanie dużych kawałków jedzenia również sprzyja tworzeniu i gromadzeniu nadmiernych ilości gazów i znacznie obniża komfort trawienia. Związane jest to nie tylko z opisaną powyżej zależnością, ale także z połykaniem sporych ilości powietrza. Dlatego, w miarę możliwości oczywiście, staraj się celebrować posiłki, jedz małymi kęsami, przeżuwaj je starannie i przede wszystkim się nie śpiesz.

Nie przejadaj się

Zbyt duża ilość pokarmu nadwyręża możliwości trawienne przewodu pokarmowego. Zbyt długie zaleganie pokarmu, stanowi przyczynę uczucia ciężkości i wzdęć. Tempo pasażu jelitowego związane jest z objętością i kalorycznością spożytego posiłku. Zaburzona motoryka przewodu pokarmowego sprzyja uczuciu dyskomfortu. Warto zachować pewien umiar zasiadać do stołu i po prostu nie przejadać się.

Wyeliminuj czasowo niektóre pokarmy

Może się okazać, iż Twój organizm nie toleruje wybranych pokarmów. Najczęściej do powstawania gazów przyczyniają się produkty zawierające pszenicę i laktozę. Złą sławą cieszy się także fruktoza, która ma tendencję do fermentowania w jelitach. Oczywiście nie należy rezygnować ze wszystkich produktów naraz. Warto zastosować dietę eliminacyjną w celu ustalenia przyczyny powstawania wzdęć, rezygnując przy tym na minimum 2 tygodnie z wybranej grupy pokarmów (np. produktów będących źródłem pszenicy), aż do ustalenia głównego sprawcy niedogodności trawiennych. Natomiast ze słodyczy i wszelkich niezdrowych przekąsek typu chipsy, słone orzeszki, a także z wszelkich kolorowych, słodkich napojów warto zrezygnować na stałe.

Zdrowo się odżywiaj

Pamiętaj o tym, aby dieta była urozmaicona, oparta na produktach o wysokiej jakości. Ilość produktów zasobnych w błonnik zwiększaj stopniowo, zwiększając jednocześnie ilość spożywanych płynów.  Zwróć także uwagę na rodzaj obróbki termicznej spożywanej żywności - potrawy smażone są o wiele bardziej obciążające dla przewodu pokarmowego niż gotowane lub duszone.

Podsumowanie

Wzdęcia i problemy trawienne najczęściej są następstwem niestarannego przeżuwania i gryzienia, a także spożywania posiłków w pośpiechu. Nie można się dziwić dolegliwościom trawiennym, jeżeli nasza dieta oparta jest na słodyczach, słodzonych napojach i produktach pszennych bądź też daniach ciężkostrawnych. Osobom cierpiącym na chroniczne problemy z gazami pomimo stosowania zdrowych nawyków żywieniowych zaleca się zastosowanie diety eliminacyjnej, w celu ustalenia głównego „winowajcy”, wśród których najczęściej występuje gluten zawarty w pszenicy, laktoza w nabiale czy fruktoza w owocach i miodzie.