Dbamy o Wasze zdrowie - na czas zamknięcia siłowni wszystkie plany -30%! Szczególnie teraz ważne jest, by wzmacniać swój organizm! Trzymaj dietę i ćwicz w domu z naszymi planami. Skorzystaj z oferty

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Kilka interesujących faktów na temat produktów „light”

Kilka interesujących faktów na temat produktów „light”
Coraz chętniej sięgamy po jogurty i serki „0%”, niskosłodzone dżemy, napoje słodzone aspartamem, a nawet słodycze o obniżonej kaloryczności wierząc, że w ten sposób poprawimy swój wygląd i zdrowie. Tymczasem przekonanie to niekoniecznie jest słuszne. Dlaczego? Składa się na kto kilka ważnych przyczyn, z których zazwyczaj niestety nie zdajemy sobie sprawy…

Produkty typu ligh nie muszą być pozbawione kalorii!

Zgodnie z obowiązującym prawem produkty typu „light” powinny charakteryzować się kalorycznością niższą o minimum 30% niż jego konwencjonalny odpowiednik. W praktyce uzyskać to można np. poprzez obniżenie zawartości tłuszczu bądź zastąpienie cukrów substancjami słodzącymi.

Produkty typu light często zawierają dużo cukru!

Niestety, zdarza się tak że producent obniżając ilość tłuszczu dodaje do produktu cukrów. Nadmiar cukrów jak wiadomo sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości oraz niekorzystnie wpływa na zdrowie. Proponuję porównać np. wartość odżywczą jogurtu odtłuszczonego z pełnotłustym odpowiednikiem…

Produkty typu light to żywność wysoko przetworzona!

Proces obróbki technologicznej mający na celu obniżenie jego kaloryczności niekiedy pozbawia dany produkt również wielu witamin i składników mineralnych. Odłuszczony nabiał przykładowo pozbawiony jest często witaminy D i A.

Produkty typu light mogą zawierać tłuszcze trans!

Kwasy tłuszczowe trans przemysłowego pochodzenia to najgorszy z możliwych rodzajów tłuszczu. Już niewielkie jego ilości zwiększać mogą ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, zaburzeń neurologicznych. Warto zajrzeć na etykietę i sprawdzić czy dany produkty nie zawiera składników takich jak utwardzone / uwodornione tłuszcze roślinne.

Produktów typu light jemy więcej!

W badaniach naukowych zaobserwowano bardzo intrygującą zależność. Otóż okazuje się, że jeśli mamy świadomość, że dany dżem, serek, jogurt, wędlina są „dietetyczne”, to jesteśmy skłonni zjeść ich znacznie więcej. Innymi słowy chętnie objadamy się produktami light. Jak łatwo się domyślić, na niewiele zdaje się wtedy ich obniżona kaloryczność, skoro kompensujemy ją sobie jedząc większe porcje…

Podsumowanie

Jak widać produkty typu „light” niekoniecznie muszą stanowić lepszą alternatywę dla tradycyjnych odpowiedników. Zamiast więc sugerować się modą i wierzyć w reklamy powinniśmy skoncentrować się na tym, by nasza dieta oparta była na nisko przetworzonej, a nie „odtłuszczonej” żywności.  Produkty nisko przetworzone charakteryzują się wysoką koncentracją składników pokarmowych o charakterze nieenergetycznym (witamin, niezbędne pierwiastki, błonnik, związki fenolowe), ich spożywanie wiąże się z wyższym wydatkiem energetycznym, a także zaspokojeniem apetytu na dłużej.

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę