Jesteś tym co pijesz

Kwestia spożycia płynów ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I nie chodzi tutaj jedynie o odpowiednie nawodnienie, ale także wpływ na masę i skład ciała, odporność immunologiczną i kondycję psychiczną. Niestety ciągle przywiązujemy zbyt mało uwagi do tego co pijemy i w jakich ilościach. Najwyższy czas to zmienić.

Przeczytaj koniecznie:

Napoje typu light i utrata masy ciała

Wodny roztwór cukru

Dwulitrowa butelka coli czy innego podobnego jej napoju to około 200g cukru. Jeśli nie wiesz czy to dużo czy mało, to dla ułatwienia powiem iż jedna łyżeczka – to około 4g cukru, a 200g to równowartość całej szklanki. Proponuję wyobrazić sobie posiłek składający się ze szklanki cukru jedzonego łyżeczką. Niewielu by podołało, ale dużą butelkę coli na upartego można wypić w kilkanaście minut. Jeszcze więcej tego cukru zawierają popularne ostatnio napoje energetyczne. Pijesz kilka puszek w ciągu dnia lub całą litrowa butelkę. Gratuluję, fundujesz sobie po prostu wodny roztwór kofeiny i cukru z dodatkiem aromatów i barwników.

Soki, mleczne napoje i jogurty owocowe

Wcale nie lepiej wygląda sytuacja w przypadku stuprocentowych soków owocowych, one co prawda nie zawierają cukru dodanego, ale dostarczają za to jego odpowiednik pochodzenia „owocowego”. Dla organizmu to żadna różnica skąd pozyskany jest cukier, którym się go faszeruje. Litrowy karton soku to od 100 do 150g cukru! również mleczne napoje i jogurty owocowe są skondensowanym źródłem cukrów. Jedne i drugie oprócz dodatków takich jak sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy zawierają także laktozę. Efekt? Przynajmniej  15g cukrów na 100g, a niekiedy więcej.

Skutki

Nie ulega żadnej wątpliwości, że konsumpcja napojów dostarczających potężnej dawki cukrów niekorzystnie wpływa na masę i skład ciała, sprzyjając nadwadze i otyłości oraz utrudniając walkę z tymi przypadłościami. Mało tego przesłodzone napoje przyczyniać się mogą także do zwiększonego ryzyka wystąpienia próchnicy, miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i wiele innych chorób. Niedawno opublikowane badania wskazują, że regularna konsumpcja zawierających cukier płynów sprzyja także zaburzeniom nastroju i depresji (w przypadku nafaszerowanych cukrem napojów gazowanych ryzyko może być o 30% wyższe).

Co więc należy pić?

Na co dzień powinniśmy pijać wodę mineralną, ewentualnie źródlaną, herbatę czarną, zieloną, czerwoną, herbaty ziołowe, a także umiarkowane ilości kawy, soki warzywne, zależnie od tolerancji również mleko i fermentowane napoje mleczne bez cukrów dodanych. Dopuszczalne są również symboliczne ilości dobrego jakościowo alkoholu. Po napoje zawierające znaczącą dawkę węglowodanów sięgać mogą sportowcy i osoby aktywne fizycznie po zakończeniu wysiłku, w celu odnowy rezerw energetycznych organizmu. W innych wypadkach jest to nie tylko niepotrzebne, ale może się wręcz przynieść niepożądane skutki.