Odchudzające właściwości warzyw

Wbrew pozorom warzywa to nie tylko witaminy, warzywa to także sposób na poprawę estetyki sylwetki. Są niskokaloryczne, sycące, zasobne w błonnik, potas i bioaktywne związki chemiczne które pozytywnie oddziałują na przebieg wielu przemian metabolicznych. Uwzględnienie warzyw w diecie może okazać się prostym, smacznym i skutecznym sposobem na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszam do lektury.

Kolorowe wypełniacze

O ile kobiety chętnie spożywają dania z duża ilością warzyw,  o tyle mężczyźni często przysłowiową „zieleninę” traktują jako zbędny balast nie niosący za sobą żadnych praktycznych wartości odżywczych. Zgodnie z popularnym podejściem ryż, makaron, kasza, mięso, jaja, ryby, sery mają priorytet jeśli chodzi o miejsce na talerzu, natomiast sałata czy brokuł mogą co najwyżej stanowić drobny dodatek kolorystyczny niż podstawę posiłku. Niestety taka postawa niekoniecznie jest słuszna, warzywa stanowić mogą bowiem cenny i przede wszystkim użyteczny składnik diety, co szczególnie łatwo można zauważyć podczas programów ukierunkowanych na redukcję nadmiernej masy ciała.

Warzywa a uczucie sytości

Już sam fakt, że większość warzyw charakteryzuje się niską gęstością energetyczna sprawia, że wysoka ich konsumpcja sprzyja redukcji masy ciała. Można zjeść objętościowo dużo brokułów, szpinaku czy dyni wypełniając żołądek i doprowadzając do stanu sytości dostarczając przy tym relatywnie niewiele energii. Oczywiście posiłek złożony z samej sałaty nie będzie satysfakcjonujący, ale dodatek grillowanego mięsa, orzechów i nabiału sprawi, że poczujemy się najedzeni, nawet jeśli kaloryczność potrawy będzie mniejsza niż małej porcji frytek. Jeśli ktoś uważa, że zieleniną nie można się najeść, proponuję spróbować do aktualnego menu dorzucić choćby 2 – 3 porcje (po 120 – 150g) pieczonej mieszanki warzyw. Gwarantuję, że efekt zauważalny będzie już po pierwszym takim posiłku.

Warzywa a spalcze tłuszczu

Większość warzyw jest z jednej strony niskokaloryczna, a z drugiej ich trawienie oraz wchłanianie zawartych w nich składników związane jest z pewnym wydatkiem energetycznym zwanym termogenezą poposiłkową. Co więcej warzywa są źródłem substancji, które oprócz tak często podnoszonych właściwości antyoksydacyjnych mogą także wpływać na aktywność hormonów uczestniczących w regulacji gospodarki energetycznej przyspieszając spalanie tłuszczu. Co więcej niektóre substancje obecne w warzywach chronią organizm przed niekorzystnym wpływem ksenoestrogenów obecnych w produktach żywnościowych, których obecność w organizmie sprzyjać może gromadzeniu tłuszczu zapasowego i utrudniać jego spalanie.

Warzywa a masa mięśniowa

Chociaż wydawać się to może trochę mało prawdopodobne, to jednak jest to fakt: wysokie spożycie warzyw chroni przed katabolizmem. Jak to możliwe? To proste, warzywa są znakomitym źródłem potasu, pierwiastka którego często dostarczamy za mało co negatywnie odbija się na równowadze kwasowo-zasadowej.  Efektem jest m.in. zwiększenie aktywności enzymów proteolitycznych i nasilony rozpad białek mięśniowych. Zwiększenie podaży potasu poprzez konsumpcję odpowiedniej ilości warzyw wyrównuje braki tego pierwiastka, pozytywnie wpływając na równowagę kwasowo-zasadową i zmniejszając aktywność katabolicznych enzymów.

Podsumowanie

Jak widać odchudzające właściwości warzyw nie sprowadzają się jedynie do obecności błonnika czy witamin, a mają wielopłaszczyznowy charakter. Odpowiednie spożycie warzyw ułatwia utrzymanie założeń diety redukcyjnej i przyspiesza spalanie tłuszczu, a także potencjalnie hamuje katabolizm oszczędzając białka mięśniowe.