Arbuz - cudowny owoc o wyjątkowych właściwościach

Arbuz wyróżnia się na tle innych owoców nie tylko rozmiarem, ale także wyjątkowymi wpływem na nasz organizm, który zawdzięcza zawartym w nim, bioaktywnym składnikom. Badania przeprowadzone w ostatnich latach pozwoliły odkryć przynajmniej kilka korzyści wynikających z regularnej konsumpcji tego owocu, część z nich powinna szczególnie zainteresować osoby aktywne fizycznie i dbające o kondycję psychofizyczną i ogólnie pojęte zdrowie. Jakie walory kryją w sobie arbuzy?

Przeczytaj koniecznie:

Owoce, a tlenek azotu

Arbuz zamiast viagry

Arbuz jest znakomitym źródłem cytruliny, aminokwasu niebiałkowego, którego spożycie podnosi poziom argininy we krwi i zwiększa produkcję tlenku azotu. Tlenek azotu natomiast rozszerza światło naczyń i poprawia ukrwienie niektórych tkanek i narządów. Ten wyjątkowy walor tlenku azotu wykorzystał producent popularnej viagry. Oczywiście arbuz nie działa aż tak mocno jak wspomniany lek, jednak składnik w nim zawarty – cytrulina może za sprawą opisanego powyżej mechanizmu korzystnie wpływać na funkcje seksualne. Jeden, ważący około 300g kawałek arbuza dostarcza 700mg tego aminokwasu. Pozytywny wpływ cytruliny na produkcję tlenku azotu wzmacniają zawarte w arbuzach przeciwutleniacze.

Arbuz na pompę mięśniową

Preparaty nazywane no-booster’ami, czyli środki potęgujące zjawisko tzw. pompy mięśniowej cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób aktywnych fizycznie preferujących treningi z obciążeniem. Warto wspomnieć, że suplementy z tej kategorii zawierają składniki wpływające na produkcję wspomnianego już wcześniej tlenku azotu. Tak więc i w tym kontekście arbuz okazuje się być wyjątkowo cennym składnikiem diety, gdyż zawarta w nim cytrulina i przeciwutleniacze mogą potencjalnie potęgować zjawisko pompy mięśniowej, poprawiając ukrwienie trenowanych partii. Porcja tego owocu zjedzona na deser po posiłku przedtreningowym wydaje się więc zdecydowanie dobrym pomysłem.

Arbuz przeciwko nadciśnieniu

Kolejną korzyścią wynikającą z obecności sporej dawki cytruliny w arbuzach jest ich hipotensyjne działanie. Regularna konsumpcja tych owoców pozwala obniżyć ciśnienie krwi znowu wykorzystując wpływ tego aminokwasu na produkcję tlenku azotu, który wykazuje działanie wazodilatacyjne, zmniejszając opór naczyniowy. W badaniach zaobserwowano, że cytrulina pochodząca z arbuza zmniejsza sztywność tętnic, rozszerza światło naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Gwoli ścisłości dodać należy, iż eksperymenty przeprowadzane były z relatywnie wysoką dawką tego związku trudną do uzyskania przy bazowaniu na konwencjonalnej jego postaci, stąd też zamiast świeżych owoców zastosowano specjalnie skoncentrowane ekstrakty.

Arbuz chroni przed promieniowaniem UV

Foto-protekcyjne działanie arbuza wynika z faktu, iż zawiera on bardzo duże ilości likopenu – karotenoidu, występującego także w pomidorach i pomidorowych przetworach. Okazuje się, że likopen pomaga chronić skórę przed promieniowaniem UV. Działanie to potwierdzają liczne badania naukowe. Co szczególnie istotne, absolutnie nie ma potrzeby nakładania go na skórę, wystarczy dieta uwzględniająca produkty zawierające odpowiednio wysoką ilość tego związku, a do takich baz wątpienia należą właśnie arbuzy. Oczywiście konsumpcja owoców nie zastąpi filtrów ochronnych, zwłaszcza jeśli planujemy dłuższą ekspozycję ciała na działanie słońca, ale może pomóc chronić skórę przed niekorzystnym wpływem promieni UV.

Podsumowanie

Arbuz posiada szereg walorów wynikających z zawartości cennych związków takich jak cytrulina czy luteina. Regularna konsumpcja tego owocu może korzystnie odbić się na formie fizycznej, zdolnościach seksualnych i kondycji układu krążenia, a także – zmniejszać niekorzystny wpływ promieni UV na skórę. Warto także pamiętać, że owoc ten jest po prostu smaczny, a kawałek arbuza zjedzony w gorący letni dzień znakomicie ugasi pragnienie.

Źródła: • Menopause. 2012 Nov 12. Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women. Figueroa A, Wong A, Hooshmand S, Sanchez-Gonzalez MA. • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Collins JK, Wu G, Perkins-Veazie P, Spears K, Claypool PL, Baker RA, Clevidence BA. • Stahl W, Heinrich U, Aust O, Tronnier H, Sies H. Lycopene-rich products and dietary photoprotection. Photochem Photobiol Sci. 2006 Feb;5(2):238-42. Epub 2005 Aug 12. • http://www.watermelon.org/