Choć młodszym osobom może się to wydawać niewiarygodne, owoce cytrusowe dawniej nie były w Polsce tak powszechnie dostępne jak są obecnie. Jednak to, że nie są już „dobrem luksusowym” i nie trzeba stać po nie w długich kolejkach, nie umniejsza ich walorów zdrowotnych oraz wartości odżywczych.
Witamina C
Niewątpliwie jedną z największych zalet owoców cytrusowych jest wysoka zawartość witaminy C. W jednej pomarańczy, jednym grejpfrucie lub czterech mandarynkach, jej ilość jest wystarczająca do zaspokojenia dobowego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik. Cytrusów nie muszą obawiać się osoby stosujące diety odchudzające.
Dobre na diecie
Jedna pomarańcza lub grejpfrut dostarczają jedynie po ok. 100 kcal, a mandarynki po 25 kcal na sztukę. Najbardziej pożądane są oczywiście owoce o słodkim smaku, jednak warto tu wspomnieć, iż wszystkie cytrusy (a szczególnie grejpfruty) mają niski indeks glikemiczny, a więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, które przyczyniają się do szybszego pojawienia się uczucia głodu. A więc słodki smak pomarańczy i mandarynek nie jest przeciwwskazaniem do ich spożywania przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów.
Błonnik i przeciwutleniacze
Dodatkowo cytrusy zawierają znaczne ilości cennego błonnika, który wywiera korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Omawiając walory zdrowotne tej grupy owoców nie można zapomnieć o zawartych w nich przeciwutleniaczach. Dowiedziono, iż mają one działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomagają odporność, chronią DNA przed uszkodzeniami, mają działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krwionośnego i niektórych nowotworów, a nawet chorób neurodegradacyjnych (jak choroba Alzheimera).
Odkwaszają organizm
Kolejną zaletą pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów jest ich działanie odkwaszające. Pozornie wydaje się to nieprawdopodobne, jednak dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ważny jest odczyn minerałów zawartych w produkcie, a nie jego smak. Kwaśny smak cytrusów związany jest z obecnym w nich kwasem cytrynowym. Dowiedziono, iż dzięki niemu regularne spożywanie pomarańczy i grejpfrutów, chroni przed kamicą nerkową. Kwas cytrynowy razem z witaminą C zwiększają przyswajalność żelaza - bardzo ważnego - a często deficytowego pierwiastka. Dlatego sok pomarańczowy i grejpfrutowy są idealnymi napojami do posiłków. Jednak nie powinny być one używane do popijania np. lekarstw. Kwaśny odczyn i przeciwutleniacze w nich zawarte mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i potęgować lub osłabiać działanie medykamentów.
Artykłuł pochodzi z serwisu: fitness.sport.pl