Grupa holenderskich naukowców z Uniwersytetu Wageningen (Oude Griep i wsp.) zbadała związek pomiędzy spożyciem owoców i warzyw określonego koloru (w grupie 20069 osób dorosłych, ze średnią wieku 41 lat) a częstotliwością występowania udarów mózgu. Specjalnie przygotowane ankiety zawierały łącznie 178 pozycji dotyczących udziału w jadłospisie poszczególnych produktów spożywczych.
Co istotne owoce i warzywa podzielone zostały na kolorystyczne kategorie, gdzie za „zielone” uznawane były ciemne warzywa liściaste, kapusty i sałaty; „żółte i pomarańczowe” - głównie owoce cytrusowe; „czerwone i fioletowe” -głównie warzywa o czerwonym zabarwieniu; „białe” – większość stanowiły jabłka i gruszki, a także kalafior, czy cykoria.
Okazało się, że jedynie spożycie „białej” kategorii owoców i warzyw zmniejsza wyraźnie ryzyko wystąpienia udarów mózgu. Osoby, które spożywały spore ilości w/w miały o 52% mniejsze ryzyko udaru niż osoby o niewielkich ich spożyciu. W zasadzie każde 25 g dziennie „białych” warzyw i owoców obniżało ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 9%.
Stare angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. W świetle powyżej przytoczonych danych mądrość w nim zawarta wydaje się zadziwiająco aktualna.