Pięć korzyści wynikających z konsumpcji zielonej herbaty

O zielonej herbacie mówi się, że jest zdrowa bo zawiera przeciwutleniacze, czyli związki, które pomagają chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Co to jednak w praktyce oznacza? Jakich efektów możemy się spodziewać włączając zieloną herbatę na stałe do naszego menu? W niniejszym artykule odpowiem na to pytanie w oparciu o dostępne wyniki badań naukowych.

Przeczytaj koniecznie:

Czy zielona herbata faktycznie przyspiesza odchudzanie?

Estetyczna sylwetka

Jedną z niepodważalnych korzyści wynikających z regularnej konsumpcji zielonej herbaty jest efektywniejsze spalanie tłuszczu zapasowego oraz mniejsza tendencja do jego kumulowania w organizmie. Zielona herbata zawiera kofeinę, która zwiększając termogenezę (produkcję ciepła) nasila spalanie tłuszczu zapasowego oraz dostarcza potężnej dawki polifenoli. Związki te usprawniają pracę hormonów regulujących gospodarkę energetyczną i wpływają na magazynowanie i uwalnianie energii. Polifenole zwarte w zielonej herbacie mogą także zmniejszać wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego „obniżając” kaloryczność spożywanych potraw.

Lepsza pamięć

Wiele wskazuje na to, że regularne picie zielonego naparu pozytywnie wpływa na zdolność do zapamiętywania i kojarzenia, a także może zmniejszać ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Co prawda brakuje jeszcze dobrych jakościowo badań przeprowadzonych z udziałem ludzi, jednak eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach i hodowlach komórkowych dają dość jednoznaczne wyniki: składniki zawarte w herbacie pozytywnie wpływają na proces neurogenezy w hipokampie, czyli obszarze odpowiedzialnym za pamięć krótko- i długotrwałą.

Zdrowe zęby

Regularna konsumpcja zielonej herbaty chroni przed próchnicą. To zaskakujące działanie zielonego naparu wynika z jednej strony z obecności fluoru wzmacniającego szkliwo, z drugiej natomiast związane jest z bakteriobójczym działaniem związków fenolowych. Okazuje się, że substancje zawarte w zielonej herbacie są zabójcze dla Staphylococcus mutans i Porphyromonas gingivalis chętnie bytujących w jamie ustnej i odpowiedzialnych za powstawanie tzw. płytki nazębnej. Przeciwdrobnoustrojowe i zarazem przeciwpróchnicze właściwości zielonej herbaty potwierdzone zostały w badaniach naukowych.

Mniejsze ryzyko chorób nowotworowych

Bioaktywne składniki zielonej herbaty mogą chronić przed niektórymi formami nowotworów. Badania In vitro i eksperymenty przeprowadzone na modelu zwierzęcym wskazują, że związki fenolowe w niej zawarte wykazują działanie antyoksydacyjne, antyproliferacyjne w stosunku do komórek nowotworowych i przeciwangiogenne. Dostępna literatura wskazuje, że szczególnie istotne może być regularne spożywanie naparu zielonej herbaty w prewencji chorób układu pokarmowego i płuc.

Przeciwko grypie

Eksperymenty z udziałem ludzi wykazały, że zielona herbata chronić może przed rozwojem infekcji górnych dróg oddechowych o podłożu wirusowym takich jak przeziębienie i grypa. W badaniach zastosowano co prawda ekstrakty z zielonej herbaty, jednak nie ma powodów by sądzić, że podobnego działania nie może wykazywać tradycyjnie parzony napar. Związki obecne w zielonej herbacie hamują namnażanie się chorobotwórczych wirusów, ułatwiając organizmowi pozbycie się intruzów.