Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Pięć korzyści wynikających z konsumpcji zielonej herbaty

Pięć korzyści wynikających z konsumpcji zielonej herbaty

PoTreningu

O zielonej herbacie mówi się, że jest zdrowa bo zawiera przeciwutleniacze, czyli związki, które pomagają chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Co to jednak w praktyce oznacza? Jakich efektów możemy się spodziewać włączając zieloną herbatę na stałe do naszego menu? W niniejszym artykule odpowiem na to pytanie w oparciu o dostępne wyniki badań naukowych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Estetyczna sylwetka

Jedną z niepodważalnych korzyści wynikających z regularnej konsumpcji zielonej herbaty jest efektywniejsze spalanie tłuszczu zapasowego oraz mniejsza tendencja do jego kumulowania w organizmie. Zielona herbata zawiera kofeinę, która zwiększając termogenezę (produkcję ciepła) nasila spalanie tłuszczu zapasowego oraz dostarcza potężnej dawki polifenoli. Związki te usprawniają pracę hormonów regulujących gospodarkę energetyczną i wpływają na magazynowanie i uwalnianie energii. Polifenole zwarte w zielonej herbacie mogą także zmniejszać wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego „obniżając” kaloryczność spożywanych potraw.

Lepsza pamięć

Wiele wskazuje na to, że regularne picie zielonego naparu pozytywnie wpływa na zdolność do zapamiętywania i kojarzenia, a także może zmniejszać ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Co prawda brakuje jeszcze dobrych jakościowo badań przeprowadzonych z udziałem ludzi, jednak eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach i hodowlach komórkowych dają dość jednoznaczne wyniki: składniki zawarte w herbacie pozytywnie wpływają na proces neurogenezy w hipokampie, czyli obszarze odpowiedzialnym za pamięć krótko- i długotrwałą.

Zdrowe zęby

Regularna konsumpcja zielonej herbaty chroni przed próchnicą. To zaskakujące działanie zielonego naparu wynika z jednej strony z obecności fluoru wzmacniającego szkliwo, z drugiej natomiast związane jest z bakteriobójczym działaniem związków fenolowych. Okazuje się, że substancje zawarte w zielonej herbacie są zabójcze dla Staphylococcus mutans i Porphyromonas gingivalis chętnie bytujących w jamie ustnej i odpowiedzialnych za powstawanie tzw. płytki nazębnej. Przeciwdrobnoustrojowe i zarazem przeciwpróchnicze właściwości zielonej herbaty potwierdzone zostały w badaniach naukowych.

Mniejsze ryzyko chorób nowotworowych

Bioaktywne składniki zielonej herbaty mogą chronić przed niektórymi formami nowotworów. Badania In vitro i eksperymenty przeprowadzone na modelu zwierzęcym wskazują, że związki fenolowe w niej zawarte wykazują działanie antyoksydacyjne, antyproliferacyjne w stosunku do komórek nowotworowych i przeciwangiogenne. Dostępna literatura wskazuje, że szczególnie istotne może być regularne spożywanie naparu zielonej herbaty w prewencji chorób układu pokarmowego i płuc.

Przeciwko grypie

Eksperymenty z udziałem ludzi wykazały, że zielona herbata chronić może przed rozwojem infekcji górnych dróg oddechowych o podłożu wirusowym takich jak przeziębienie i grypa. W badaniach zastosowano co prawda ekstrakty z zielonej herbaty, jednak nie ma powodów by sądzić, że podobnego działania nie może wykazywać tradycyjnie parzony napar. Związki obecne w zielonej herbacie hamują namnażanie się chorobotwórczych wirusów, ułatwiając organizmowi pozbycie się intruzów.



W artykule mówimy o: Zdrowie