Intrygujące korzyści wynikające z jedzenie bananów

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, znajdujące licznych amatorów również wśród osób aktywnych fizycznie i zawodowych sportowców. Wbrew pozorom, pomimo iż są dość wysokokaloryczne jak na owoce, to można je również wkomponować w jadłospisy ukierunkowane na redukcję tkanki tłuszczowej. Jakie korzyści zdrowotne mogą się wiązać z regularną konsumpcją bananów?

Przeczytaj koniecznie:

Banan po treningu? Czemu nie!

Zapach bananów może stłumić apetyt

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców  wskazują, że sam zapach niektórych produktów żywnościowych może wpłynąć na ograniczenie apetytu. Okazuje się, iż aromat bananów może w specyficzny sposób „oszukać” mózg, który będzie sądził, że nie tylko wąchamy te owoce, ale również je konsumujemy! Banany można zatem również uwzględnić w planach ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej. Sycący potencjał tych owoców pomoże utrzymać w ryzach apetyt na słodkości, dodatkowo dostarczając znaczne ilości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Kwestią kluczową jest odpowiednie zbilansowanie jadłospisu – nieumiarkowane objadanie się bananami na pewno nie ułatwi pozbycia się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wąchać te owoce możemy natomiast bezkarnie…

Wpływ na wytrzymałość

Zainteresowanie bananami wśród sportowców nie wynika wyłącznie z ich walorów smakowych czy zastosowań praktycznych. Badania wskazują, że owoce te mogą być doskonałą alternatywą dla preparatów węglowodanowych i korzyści z ich spożywania są szczególnie obserwowane są wśród osób obciążonych znacznym wysiłkiem. Oprócz dawki cukrów dostarczają bowiem naturalnych przeciwutleniaczy i sporej dawki potasu. Jak mówią plotki, jeden ze sprinterów klasy olimpijskiej Yohan Blake spożywa nawet 16 bananów w ciągu dnia! Nie zachęcam jednak do przesady, tylko zwracam uwagę na fakt, iż banany z racji właściwości odżywczych cieszą się renomą również u sportowców wysokiej rangi.

Obniżają ciśnienie krwi

Jak przed chwilą wspomniałem, banany charakteryzują się wysoką zawartością potasu (około 400mg w średniej wielkości owocu) przy jednocześnie znikomej zawartości sodu. Badania wskazują, iż dieta bogata w potas minimalizuje ryzyko nadciśnienia, a tym samym pomaga zapobiegać wielu chorobom układu krążenia i nagłym incydentom zdrowotny (w tym np. udaru mózgu), równoważąc niekorzystne skutki nadmiernej podaży sodu w diecie.

Poprawiają samopoczucie

Chociaż doniesienia o korzystnym wpływie tryptofanu zawartego w bananach na kondycję psychiczną zostały zdementowane (owoc ten zawiera jedynie śladowe ilości tego aminokwasu), to jednak naukowcy wskazują, że regularna konsumpcja bananów może pomóc niwelować negatywne stresu. Odpowiada za ten stosunkowo duża zawartość witaminy B6 oraz… węglowodanów. Przypuszcza się także, że wysoka podaż witaminy B6 korzystnie wpływa na aktywność mózgu i wspomaga syntezę norepinefryny – jej niedobory powszechnie występują u osób zmagających się z depresją.

Przyjazne dla przewodu pokarmowego

Banany mogą okazać się pomocne w przypadku dolegliwości i zaburzeń związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Jeżeli właśnie przebyłeś zatrucie pokarmowe, pamiętaj o bananach! Owoce te są wyjątkowo łagodne dla żołądka i jelit, dostarczając przy tym znacznych ilości składników odżywczych.

Podsumowanie

Banany mogą okazać się cennym uzupełnieniem jadłospisu. Nie tylko, że są praktyczne i można je ze sobą wszędzie zabrać, to charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami, z których mogą skorzystać nie tylko osoby odchudzające czy sportowcy, ale także zwykli śmiertelnicy o przeciętnej aktywności fizycznej.