Jakich produktów unikać w przypadku zespołu jelita drażliwego

Planowanie diety w przypadku zespołu jelita drażliwego stwarza wiele problemów, nie tylko osobom dotkniętym tą przypadłościom, ale także samym lekarzom i dietetykom. Zwłaszcza u osób aktywne fizycznie, charakteryzujących się zwiększonym zapotrzebowaniem na energię kwestia prawidłowego zbilansowania diety może być trudna. W niniejszym artykule przedstawię listę produktów, które mogą nasilać niepożądane objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego i których spożycie warto ograniczyć lub wręcz całkowicie wykluczyć.

Przeczytaj koniecznie:

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Czym jest zespól jelita drażliwego?

Zespół nadwrażliwego, czyli tzw. IBS (z ang.: Irritable Bowel Syndrome) to przypadłość obejmująca szereg zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Osoby nią dotknięte doświadczają okresowo lub  permanentnie  bólów brzucha, wzdęć, zaparciami bądź też biegunek. Charakterystycznymi symptomami  są też dyskomfort w podbrzuszu, uczucie niepełnego wypróżnienia, zamiany konsystencji stolca. Dodatkowo pojawiać się mogą także objawy trudne do powiązania z pracą przewodu pokarmowego, takie jak zespól przewlekłego zmęczenia oraz bóle mięśniowe. Więcej na temat specyfiki tej przypadłości dowiesz się z artykułu dostępnego pod poniższym linkiem:http://potreningu.pl/articles/2119/zespol-jelita-nadwrazliwego-czyli-ibs--to-warto-wiedziec

Czym jest Low FODMAP Diet?

Osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego pomóc może dieta niskiego FODMAP, które w skuteczny sposób pomaga zmniejszyć nasilenie uciążliwych objawów tej przypadłości. Dieta niskiego FODMAP, to opracowana przez dr Shepherd i dr Gibson strategia żywieniowa zakładająca usunięcie z diety składników takich jak fermentujące oligosacharydy, monosacharydy i disacharydy oraz poliole (FODMAP to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). Założenia tej strategii żywieniowej przybliżyłem w skrócie w jednym z wcześniejszych artykułów dostępnym pod niniejszym linkiem:http://potreningu.pl/articles/613/cierpisz-na-zespol-jelita-drazliwego-jest-sposob-by-sie-z-ta-przypadloscia-uporac

Lista produktów wysokiego FODMAP

Produkty wysokiego FODMAP to te, których należy unikać, a przynajmniej – starać się ograniczyć och konsumpcję. Lista obejmuje sporą ilość produktów różnego pochodzenia, w tym sporą ilość warzyw i owoców, a także produktów zbożowych i mlecznych.

Warzywa i owoce:

- czosnek

- cebula

- karczochy

- szparagi

- awokado

- fasola

- burak

- brukselka

- bób

- kapusta

- kalafior

- groch

- koper

- zielona papryka

- soczewica

- por

- groch

- soja

- dymka

- jabłka

- brzoskwinie

- morele

- jeżyny

- wiśnie

- liczi

- nektarynki

- gruszki

- śliwki (również suszone)

- arbuz

Produkty zbożowe

- Produkty zawierające pszenicę i żyto, w tym

- pieczywo

- makarony

- mąki

- otręby

- produkty śniadaniowe

- ciasta

- ciastka

- herbatniki

- krakersy

- suchary

- tortille

Słodycze i środki słodzące

- fruktoza

- syrop glukozowo-fruktozowy

- miód

- izomalt

- sorbitol

- maltitol

- mannitol

- ksylitol

Produkty mleczne

- mleko

- jogurty

- sery twarogowe

- śmietana

- lody

Napoje

- napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym

- napoje słodzone fruktozą

- napoje słodzone innymi wymienionymi wcześniej słodzikami

- soki z owoców o wysokim FODMAP

- piwo

- słodkie wina

Prebiotyki

- FOS - fruktooligosacharydy

- Inulina

- Oligofruktoza

Podsumowanie

Jak widać lista produktów których spożycie należy ograniczyć lub wręcz – całkowicie z niego zrezygnować jest stosunkowo długo. Niemniej jednak, wbrew pierwszemu wrażeniu istnieje możliwość zbilansowania diety niskiego FODMAP w taki sposób by była nie tylko odpowiednio zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także smaczna. Warto jednak by zadanie to powierzyć wykwalifikowanemu w dziedzinie żywienia specjaliście.

 

Źródła: Gibson PR, Shepherd SJ. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroenterol Hepatol. 2010 Feb;25(2):252-8. · Barrettcorresponding JS. Gibson PR. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? Therap Adv Gastroenterol. 2012 July; 5(4): 261–268. · "FODMAPs". King's College London. Retrieved 18 March 2012.