BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Nowotwory przewodu pokarmowego wg aktualnego stanu wiedzy powiązane być mogą w dużym stopniu ze sposobem odżywiania. Niewłaściwa dieta więc może przyspieszyć rozwój choroby lub stanowić współprzyczynę ją wywołującą. Są jednak takie pokarmy, których odpowiednia podaż może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Rak jelita grubego występuje zdecydowanie rzadziej na południu Europy niż w innych zachodnich państwach, wg wielu dietetyków związane to być może z wysoką konsumpcją oliwy z oliwek w krajach takich jak Hiszpania, Włochy czy Grecja.

Grupa naukowców z Katedry Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Oksfordzie* postanowiła przeanalizować dane dotyczące spożycia oliwy z oliwek i skonfrontować je z informacjami na temat częstotliwości występowania nowotworów jelita grubego. Oprócz konsumpcji oliwy wzięto pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych.

W przebiegu analizy danych okazało się, że dodatnio skorelowane z częstotliwością występowania raka jelita grubego była konsumpcja mięsa i ryb, ujemnie natomiast – spożycie oliwy z oliwek. Wyniki te wskazują, że oliwa z pierwszego tłoczenia może stanowić istotny czynnik profilaktyki chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.

Problematyczna wydaje się zaobserwowana relacja pomiędzy spożyciem mięsa i ryb a ryzykiem wystąpienia raka. Nadmienić należy, że bardzo możliwe jest, iż to nie sam fakt spożywania ww. pokarmów, ale niewłaściwa ich obróbka termiczna i technologiczna może wywierać niekorzystnie działanie na nasz organizm.

W trakcie smażenia, czy długiego pieczenia i grillowania powstają heterocykliczne aminy aromatyczne i nitrozoaminy, które mogą upośledzać funkcje nabłonka jelitowego i przyspieszać rozwój komórek nowotworowych. Nie koniecznie więc samo mięso, czy ryby – a sposób ich przetwarzania, również w warunkach domowych, powiązany może być z niekorzystnym wpływem ich konsumpcji na zdrowie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.