Substancje zawarte  cytrusach hamują przyrost tkanki tłuszczowej i ułatwiają jej spalanie

Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze czy mandarynki stanowić mogą smaczny i wartościowy element codziennej diety. Owoce te jednak oprócz walorów smakowych posiadają także kilka innych walorów, na które warto zwrócić uwagę. M.in. są one źródłem składników, które korzystnie wpływają na nasz metabolizm, hamując przyrost tkanki tłuszczowej i ułatwiając jej spalanie.

Przeczytaj koniecznie:

Koniecznie jedz cytrusy!

Co siedzi w cytrusach?

Owoce cytrusowe są jak powszechnie wiadomo dość dobrym źródłem witaminy C. Warto wiedzieć jednak, że dostarczają one także błonnika i potężnej dawki związków fenolowych z grupy flawonoidów takich jak naryngina, rutyna, kwercetyna, bergamotyna czy tangeretyna i wiele innych. Flawonoidy oprócz tego że posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne wykazują także zdolność do wpływania w sposób korzystny na przemianę materii, hamując proces syntezy lipidów i nasilając ich utylizację w procesach energetycznych. Zaobserwowano także, że flawonoidy cytrusowe poprawiają wrażliwość insulinową, usprawniając metabolizm węglowodanów. Przeprowadzone w ostatnich latach badania potwierdzają, że regularna konsumpcja wybranych owoców cytrusowych nie tylko może pozytywnie wpływać na masę i skład ciała.

Odchudzająca moc grejpfrutów

Nie ulega wątpliwości, że najbardziej odchudzającymi owocami cytrusowymi są grejpfruty. Wyniki przeprowadzonych z ich zastosowaniem badań są imponujące. Okazuje się, że spożywanie grejpfrutów  może doprowadzić do wyraźnego ubytku tkanki tłuszczowej, a co najistotniejsze świeże owoce sprawdzają się w tej kwestii lepiej niż soki czy skoncentrowane ekstrakty. Zależność ta została potwierdzona w eksperymencie  przeprowadzony przez zespól naukowców z Zakładu Endokrynologii Katedry Żywienia i Badań Metabolicznych Kliniki Scripps [Fujioka i wsp.]. W powyższym badaniu codzienne spożywanie grejpfrutów spowodowało ubytek masy ciała wynoszący średnio 1,6kg w ciągu 12 tygodni. Dla porównania w grupie placebo ubytek masy ciała wynosił 0,3kg, a w grupie otrzymującej ekstrakt grejpfrutowy – 1,1kg. W innych badaniach wykazano, że regularna konsumpcja grejpfrutów, bez żadnych zamierzonych zmian kalorycznych w diecie przyczynia się do zmniejszenia obwodu talii [Dow i wsp.].

Nie tylko grejpfruty

Nie tylko grejpfruty mogą korzystnie wpływać na przemianę materii usprawniając funkcjonowanie gospodarki energetycznej. Bioaktywne flawonoidy obecne są także w innych owocach cytrusowych takich jak różne odmiany pomarańczy, cytryny, mandarynki, pomelo. Związki w nich zawarte mogą częściowo blokować działanie fosfodiesterazy cAMP – enzymu, którego zwiększona aktywność utrudnia spalanie tłuszczu. Fakt ten wykorzystywany jest przez producentów suplementów diety, a ekstrakty z wspomnianych powyżej owoców  w skład preparatów wspomagających odchudzanie. Badania naukowe wskazują też, że flawonoidy cytrusowe wpływają na aktywność innego enzymu zaangażowanego w rozwój zaburzeń metabolicznych prowadzących do otyłości i cukrzycy - desaturazy stearoilo-CoA. Dzięki temu mogą w pewnym stopniu zmniejszać niekorzystny wpływ nieprawidłowych wyborów żywieniowych na masę i skład ciała.

Wnioski

Nie ulega wątpliwości, że warto jeść cytrusy, nie tylko dlatego, że są smaczne i dostarczają sporej dawki witaminy C oraz potasu, ale także ze względu na unikalne właściwości związków fenolowych w nich zawartych. Zwłaszcza teraz, kiedy świąteczna i przedsylwestrowa atmosfera sprzyja podjadaniu mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pokarmów warto pamiętać o tym, że owoce takie jak grejpfruty, mandarynki, pomarańcze nie tylko mogą służyć jako substytut słodyczy, ale także wpływać na mechanizmy regulujące funkcjonowanie gospodarki energetycznej chroniąc przed przyrostem niechcianych kilogramów.

 

Źródła: J Med Food. 2006 Spring;9(1):49-54. · Metabolism. 2012 Jul;61(7):1026-35. doi: 10.1016/j.metabol.2011.12.004. Epub 2012 Feb 2. · Lipids Health Dis. 2011; 10: 36. Published online 2011 February 23. doi: 10.1186/1476-511X-10-36 · Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):34-40. doi: 10.1097/MOL.0b013e32835c07fd.