Niedobór kwasów omega 3 negatywnie wpływa na jakość snu

Jeśli od pewnego czasu sypiasz gorzej, masz problem żeby zasnąć lub też nawet po wielogodzinnym śnie budzisz się zmęczony, to niewykluczone, że u podłoża problemu leżą niedobory kwasów tłuszczowych zaliczanych do rodziny omega 3. Związki te oprócz wielu innych walorów korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz na produkcję melatoniny, czyli hormonu snu.

Przeczytaj koniecznie:

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 działają antydepresyjnie

Zaburzenia snu – choroba XXI wieku

W dzisiejszych czasach zaburzenia snu są niezwykle powszechne. I nie chodzi tutaj o prozaiczne niedosypianie, ale głębsze problemy, które sprawiają, że nocny wypoczynek staje się mniej wydajny. Efektem tego stanu rzeczy są rozmaite zaburzenia i niekiedy także choroby, również te groźne i przewlekłe takie chociażby jak cukrzyca, miażdżyca i otyłość. Badania naukowe wskazują, że ludzie którzy śpią gorzej – krócej żyją. Kwestia rozwiązania problemów ze snem powinna być więc dla nas priorytetem wysokiej wagi.

EPA i DHA a sen

Nie da się ukryć, że czynników wpływających niekorzystnie na jakość snu jest stosunkowo wiele. Wymienić tutaj można chociażby nadmierne obciążenie stresem, stosowanie dużych dawek stymulantów, a także – niedobory ważnych składników odżywczych takich jak magnez, witaminy z grupy B i – jak pokazują opublikowane w ostatnich latach wyniki badań – również kwasy omega 3 takie jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Efekt ten powiązany jest z wpływem metabolitów kwasów omega 3 na przesyłanie impulsów nerwowych oraz na produkcję melatoniny nazywanej hormonem snu.

Skąd wziąć kwasy omega 3?

Kwasy omega 3 stanowią deficytowy składnik zachodniej diety. Niestety na co dzień unikamy raczej najbardziej zasobnych w nie produktów. Wszystko to sprawia, że jesteśmy narażeni na negatywne skutki ich niedoborów m.in. takie jak pogorszenie jakości snu. W celu zapewnienia odpowiedniej podaży tych związków warto włączyć do diety tłuste ryby morskie i owoce morza, ewentualnie  algi bądź  nasiona lnu i oleje z nich wykonane. Opcją alternatywną jest suplementacja tranem lub specjalnymi suplementami zawierającymi skoncentrowany olej rybi w kapsułkach.

Skuteczne dawki

Uważa się, że wystarczające dzienne spożycie kwasów omega 3 wynosi około 2 - 4g w przeliczeniu na kwas alfa linolenowy (ALA) lub 200 – 600mg w przeliczeniu na kwasy EPA i DHA. Żeby taką dawkę uzyskać wystarczy spożyć łyżeczkę oleju lnianego wysokolinolenowego będącego znakomitym źródłem ALA lub kilkudziesięciogramową porcję łososia (źródło EPA i DHA). Warto też wiedzieć, że w niektórych przypadkach zaleca się nawet kilkukrotne zwiększenie zaproponowanych powyżej dawek.

Podsumowanie

Po raz kolejny okazuje się, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 stanowią niezwykle ważny składnik naszej diety. Warto więc pamiętać o tym by w codziennym menu nie zabrakło głównych źródeł tych cennych dla nas związków. Warto więc jadać regularnie ryby morskie a dodatkowo także wspomagać się olejem lnianym wysokolinolenowym. Dzięki temu nie tylko wzmocnimy kondycję układu krążenia, ale także - spać będziemy lepiej.