Zioła na wątrobę-wspomaganie

Choć wątroba wykazuje niesamowite zdolności regeneracyjne, to wiele osób zachowuje się trochę tak, jakby w ich wypadku ten narząd był niezniszczalny. Nieprawidłowa dieta, nadużywanie alkoholu, a także stosowanie farmaceutyków - w tym sterydów anaboliczno-androgennych, to trzy najpoważniejsze czynniki doprowadzające w skrajnych wypadkach wątrobę do ruiny. Nie bez znaczenia jest także wpływ czynników środowiskowych takich jak azotany, pestycydy czy dymy.

Jeśli z jakiś przyczyn uważasz, że Twoja wątroba potrzebuje naturalnego wspomagania, to Matka Natura specjalnie na tę okoliczność zesłała kilka ziół, których stosowanie poprawić może pracę tego narządu, ochronić go przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych i ułatwić regenerację. Pamiętać jednak należy, że przedstawione tutaj pozycje nie stanowią panaceum na problemy z wątrobą, a mają jedynie działanie wspomagające.

Ostropest plamisty (Silybum marianum ) to roślina polecana w przypadku zaburzeń pracy wątroby i problemów trawiennych od niepamiętnych czasów. Działanie zawartych w nim składników aktywnych z grupy flawonolignanów ( sylibiny, sylibininy, sylidoniny, izosylibiny, sylichrystyny) jest wielokierunkowe. Związki te z jednej strony chronią komórki wątroby przed działaniem toksyn, z drugiej pobudzają proces regeneracji m.in. poprzez nasilenie syntezy potrzebnych białek i zwiększenie aktywności enzymów biorących udział w procesach naprawczych. Zalecane dawki oscylują w przedziale 200 – 400mg sylimaryny na dobę lub 10 – 15g owoców ostropestu plamistego.

Korzystnie na funkcjonowanie wątroby wpływa także karczoch zwyczajny (Cynara scolymus). Za sprawą kwasów fenolowych (najważniejszy: cynaryna), flawonoidów (cynarozyd) i laktonów seskwiterpenowych karczoch zwyczajny wykazuje następujące działanie: obniża poziom cholesterolu, zwiększa wydzielanie żółci oraz działa ochronnie na komórki wątroby. Ekstrakty z karczocha są szczególnie przydatne w przypadku przejedzenia. Skuteczne dawki jednak są dość wysokie i zależnie od standaryzacji surowca sięgać mogą nawet 3g na dobę.

Pominąć w zestawieniu nie można także kurkumy. Ostryż długi (Curcuma longa), oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, wykazuje także potencjał hepatoprotekcyjny. W zasadzie sukcesywnie z roku na rok lista zalet wynikających z włączenia do diety tej przyprawy się wydłuża. Wiadomo już, że chroni ona wątrobę przed działaniem szkodliwych czynników takich jak alkohol, tioacetamid, nadmiar żelaza, czterochlorek węgla. Kurkuma pomocna może być także w wypadku zastoju żółci. Niektóre badania wskazuję, że składniki aktywne zawarte w tej przyprawie posiadają działanie terapeutyczne nawet w wypadku marskości wątroby.

Lista roślin, które po odpowiedniej obróbce wpływają korzystnie na funkcjonowanie wątroby jest o wiele dłuższa, wyróżnić tutaj można byłoby jeszcze rzodkiew, cykorię podróżnik, cząber ogrodowy, miętę i wiele innych. Wymienione w artykule pozycje jednak posiadają dość dobrze udokumentowane właściwości i nie tylko potencjał ochronny, ale również leczniczy. Pamiętać jednak należy, że stosowanie preparatów ziołowych w wypadku istniejących już zaburzeń wymaga konsultacji z lekarzem.