Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Pięć elementarnych zasad zdrowego grillowania

Pięć elementarnych zasad zdrowego grillowania

PoTreningu

Grillować trzeba umieć, przy czym zdolność ta potrzebna jest nie tylko do tego, by konsumowane potrawy były smaczne, ale również – by były zdrowe i wartościowe. Niestety patrząc na „polską praktykę grillową”, łatwo zauważyć, że kwestia zdrowotności spożywanych potraw jest często zupełnie pomijana. Warto więc zapoznać się z siedmioma zasadami zdrowego grillowania

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Zasada pierwsza: wybieraj wartościowe produkty

Chociaż smak i aromat grillowanej kiełbaski jest niezwykle kuszący, to w imię dbałości o zdrowie i sylwetkę warto rozejrzeć się za bardziej wartościową alternatywą. Chodzi przecież nie tylko o to by konsumować, ale również – by odżywiać organizm, a skoro grillowanie daje takie możliwości – to dlaczego by z nich nie skorzystać? Na grilla lepiej od popularnych wędlin nada się świeże mięso, może być wieprzowina (np. karkówka), wołowina,  a także drób i ryby. W przeciwieństwie do kiełbas nie zawierają one kontrowersyjnych przeciwutleniaczy i są bardziej zasobne w białko oraz witaminy i składniki mineralne. Generalnie jednak - trochę chudsze mięsa będą raczej lepszym wyborem. Warto też pomyśleć o dodatkach w postaci warzyw i owoców, z udziałem których przygotować można smaczne szaszłyki.

Zasada druga: zadbaj o dodatki

Z racji tego, iż „nie samym grillem człowiek żyje”, warto zadbać o to, by podczas popołudniowej biesiady nie zabrakło smacznych i pożywnych dodatków. Sałatki przygotowane ze świeżych warzyw, pieczywo pełnoziarniste, dobre jakościowo masło – to opcje o wiele lepsze niż produkty gotowe, biały chleb czy margaryny i serki topione. Podobnie też zamiast nafaszerowanej cukrem coli korzystnie jest sięgnąć po wodę mineralną lub niesłodzone herbaty (zwłaszcza mięta i rumianek mogą okazać się pomocne). Pewne znaczenie ma także to jakich przypraw użyjemy – zamiast mieszanek uniwersalnych składających się jedynie z soli i glutaminianu sodu  lepiej wybierać takie, które oparte są na ziołach zasobnych w przeciwutleniacze. Mogą to być mieszanki grillowe, ale należy zlustrować dobrze etykietę i zastanowić się, czy są wśród składników komponenty pochodzenia roślinnego…

Zasada trzecia: umyj grill przed użyciem

Jeśli wierzysz podobnie jak Al Bundy, że najlepiej smakują steki z niemytego nigdy grilla, to mam dla Ciebie złą informację. Resztki wyciekającego z mięsa tłuszczu przylepiają się do kratek grillowych, ulegają zwęgleniu i stanowią źródło toksycznych dla nas związków chemicznych, które oddają następnie poddawanym obróbce termicznej potrawom. Grill, a przynajmniej  elementy mające kontakt z żywnością, po użyciu jak i przed użyciem warto jest wyczyścić w taki sposób, by pozbyć się czarnych naleciałości.

Zasada czwarta: nie grilluj do oporu

Nie ulega wątpliwości, że pojęcie „dobrze wypieczone” jest raczej względne, mimo to jednak warto zachować pewien umiar w przypiekaniu poddawanych obróbce pokarmów, starając się ich nadto nie przypalać. Im bardziej bowiem zwęglone potrawy zjadamy, tym większą dawkę toksycznych związków przyjmujemy narażając nasz organizm na ich niekorzystne działanie. Przypominam, że podczas grillowania powstają takie trucizny jak benzopiren czy nitrozaminy. Wykazują one zdolność do uszkadzania DNA, inicjując nieprawidłowe mutacje genowe i chromosomowe, czego skutkiem może być rozwój chorób nowotworowych! Poza tym badania naukowe wskazują, że powstające pod wpływem intensywnej obróbki termicznej substancje mogą także zaburzać pracę niektórych hormonów uczestniczących w regulacji gospodarki energetycznej, co może zwiększać ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej.

Zasada piąta: zachowaj umiar

Zazwyczaj po wielomiesięcznej abstynencji, pierwszy kontakt z grillowanymi potrawami jest źródłem nieocenionych wrażeń smakowych. Mimo to jednak warto zachować umiar w spożyciu, starając się nie dopuszczać do stanu przejedzenia. Raz, że dając upust swojemu łakomstwu możemy doprowadzić do niestrawności i dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego (trwającego nawet kilka godzin), dwa – istnieje także ryzyko spożycia tak dużej dawki energii, że pewna część trafi do rezerw tłuszczowych. Korzystniej zdecydowanie jest „degustować” niż objadać się grillowaną karkówką i innymi przysmakami do oporu.

Podsumowanie

Grillowane potrawy mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warto jednak zwrócić uwagę na odpowiedni dobór produktów żywnościowych  a także postarać się  by sam proces grillowania przebiegał z uwzględnieniem pewnych środków ostrożności.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie