Trzy zaskakujące ciekawostki na temat aminokwasów rozgałęzionych

Suplementy diety zawierające aminokwasy rozgałęzione, zwane również w skrócie BCAA (z ang. branched chain amino acids) stosowane są zazwyczaj jako forma zabezpieczenia tkanki mięśniowej przed katabolizmem. Sporo też mówi się i pisze o ich pozytywnym wpływie na proces regeneracji. Czy jednak to ich jedyne walory? Okazuje się, że nie! Aminokwasy rozgałęzione posiadają jeszcze kilka innych ciekawych właściwości, o których nie wszyscy wiedzą!

Przeczytaj koniecznie:

Intermittent fasting – kiedy brać BCAA ?

Mniejsze zmęczenie

Stosowanie aminokwasów rozgałęzionych przed treningiem czy startem w zawodach może skutkować zmniejszeniem tzw. zmęczenia ośrodkowego. Ten specyficzny rodzaj zmęczenia związany jest ze wzrostem produkcji serotoniny, skutkiem czego powstaje specyficzny stan, w którym w trakcie trwania wysiłku  ulegamy złudnemu przekonaniu, że „na więcej już nas nie stać”. Stan ten można zaobserwować np. w trakcie dłuższego biegu, gdzie w pewnym momencie po prostu odpuszczamy. Realnie moglibyśmy jeszcze dalej pobiec, ale zaprzestajemy wysiłku bo „nie mamy już siły”. Łatwo też zauważyć, że impas można przełamać stosując zasadę „jeszcze jednej minuty”, czyli wyznaczając sobie, że pobiegniemy jeszcze określoną, ale krótką ilość czasu (niektórzy biegacze potrafią tak „oszukiwać się” kilometrami…).

Aminokwasy rozgałęzione wpływają na dostępność tryptofanu dla tkanki nerwowej konkurując z nim o przekroczenie bariery krew-mózg. Tryptofan tymczasem jest aminokwasem, z którego powstaje wspomniana wcześniej serotonina. Jeśli jego dostępność zostanie ograniczona to limitować będzie tempo produkcji serotoniny, zmniejszając tym samym uczucie zmęczenia. By doświadczyć tego zjawiska konieczne są jednak większe dawki BCAA, przekraczające 10g w porcji.

Mniejszy apetyt

Jeden z aminokwasów rozgałęzionych – leucyna, posiada dość ciekawą i rzadko wspominaną właściwość. Otóż skutkiem jej spożywania może być zmniejszenie łaknienia. Jak to możliwe? W ostatnich czasach sporo pisze i mówi się na temat odchudzających właściwości protein, które powiązane są w dużej mierze z ich zdolnością do hamowania uczucia głodu. W efekcie, przy zwiększonym spożyciu białka łatwiej jest utrzymać założenia niskokalorycznej diety, co w oczywisty sposób wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Białko jak wiadomo składa się z aminokwasów,  to właśnie one są odpowiedzialne za odpowiedź fizjologiczną organizmu na jego spożycie.

Okazuje się, że leucyna jest tym aminokwasem, który w sposób najbardziej istotny oddziałuje na mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia. Związane jest to z jej wpływem na aktywność kinazy mTOR w neuronach NPY w podwzgórzu. Mechanizm jest dość skomplikowany i nie będziemy go tutaj rozwijać. Warto sobie jedynie zapamiętać, że zwiększenie spożycia leucyny poprzez dodatkową suplementację BCAA może pomóc w kontroli łaknienia.

Szybsze spalanie tłuszczu trzewnego

Choć może się to wydawać zaskakujące, to aminokwasy rozgałęzione wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, a w szczególności tej zlokalizowanej wewnątrz jamy brzusznej, (tzw. tłuszcz wisceralny). Dokładne mechanizmy leżące u podstaw tej zależności nie są w pełni poznane, ale efekt notowany był w kilku badaniach, m.in. takich w których wzięli udział wyczynowi sportowcy (zapaśnicy). Być może jest to związane z tym, że suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi przed treningiem zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych w trakcie trwania aktywności fizycznej (co również zostało zaobserwowane w badaniach.  Innym wytłumaczeniem tej zależności może być  dodatni wpływ BCAA na tempo przemiany materii.

Oczywiście najbardziej realny jest efekt sumowania się kilku czynników, niemniej jednak ciągle kwestia ta jest przedmiotem badań. Najważniejsze jest to, że stosowanie preparatów zawierających aminokwasy rozgałęzione w połączeniu z treningiem i odpowiednią dietą przyczynia się do szybszej redukcji tłuszczu.

Podsumowanie

Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi nieść może za sobą szereg korzyści. Oprócz tych najczęściej podnoszonych, takich jak hamowanie katabolizmu i wspomaganie regeneracji, BCAA mogą także zmniejszać uczucie zmęczenia, hamować łaknienie oraz nasilać spalanie tkanki tłuszczowej, ze szczególnym uwzględnieniem tej zlokalizowanej wewnątrz jamy brzusznej.