Lubisz sałatki? O tym musisz pamiętać!

Sałatki to doskonały sposób na włączenie do jadłospisu dodatkowej ilości warzyw i zawartych w nich, cennych dla zdrowia składników. Poza tym są sycące, łatwe do przygotowania i w pojemniku można je ze sobą zabrać do pracy bądź szkoły lub też spożyć zamiast tradycyjnego obiadu czy kolacji. Komponując własne warzywne kombinacje proponuję zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. W przeciwnym razie może okazać się, że zamiast wartościowego posiłku spożywasz kiepskiej jakości danie...

Przeczytaj koniecznie:

Jedz białe warzywa

Starannie wybieraj warzywa

Wiadomo, iż podstawę sałatki stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Dokonując selekcji warzyw należy zwrócić szczególną uwagę na to czy są świeże. Jeżeli zauważysz objawy gnicia, pleśni, nienaturalną zmianę koloru czy zapachu – wyrzuć bez żalu całe warzywo do śmieci. Chyba że chcesz zaryzykować problemy natury jelitowej bądź inne poważne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego… Poza sezonem, gdy brakuje świeżych produktów roślinnych warto sięgnąć po mrożonki i komponować sałatki z gotowanych surowców. W okresie wiosennym, letnim i jesiennym bez problemu zaopatrzymy się w produkty sezonowe i to na nich najlepiej bazować przygotowując posiłek.

Zwróć uwagę na sos sałatkowy

Przygotowując „spoiwo” sałatki również warto sięgnąć po wartościowe produkty żywnościowe. Jeżeli przygotowujesz sos na bazie olejów roślinnych, to zrezygnuj z oleju słonecznikowego, sojowego czy oleju z pestek winogron. Korzystniejszą opcją będą tłuszcze nie zawierające znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-6, a posiadające bogatszy smak i aromat. Przykładem może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany wysokolinolenowy czy nierafinowany olej rzepakowy. Jako komponent sosu sałatkowego sprawdzi się także ocet (np. jabłkowy, winny lub balsamiczny) oraz sok z cytryny. Zwróć także uwagę na właściwy dobór przypraw – gotowe mieszanki sałatkowe często zawierają cukier i inne niepożądane dla zdrowia i sylwetki składniki. O wiele lepszą opcją są świeże i suszone zioła oraz przyprawy korzenne.

Pamiętaj o wartościowych źródłach białka

Aby sałatka syciła na dłużej, należy wśród składników uwzględnić źródła dobrego jakościowo białka. Może to być zarówno mięso – w zależności od preferencji drób, wołowina czy wieprzowina, ale także gotowane na twardo jaja lub ryby, w tym również wędzone. Mięso przed obróbką termiczną – szczególnie polecane jest pieczenie, parowanie, gotowanie oraz grillowanie, warto przyprawić ulubioną kombinacją ziół oraz przypraw korzennych, co dodatkowo wzbogaci smak całej sałatkowej kompozycji. Sałatka składająca się wyłącznie z samych warzyw nadaje się jako dodatek do dań głównych, jednak jako samodzielny posiłek będzie zdecydowanie zbyt mało sycąca.

Kombinuj z dodatkami

Dodatki do sałatki mogą całkowicie zmienić jej charakter. Smacznymi i niezwykle wartościowymi składnikami dodatkowymi będą między innymi: owoce (np. brzoskwinie, morele, mango, melon, ananas), orzechy (zawsze nieprażone i niesolone, np. nerkowce, włoskie, migdały), oliwki oraz różnego rodzaju sery (np. mozzarella, ser typu greckiego, parmezan). Zrezygnuj natomiast ze smażonych grzanek, makaronu z oczyszczonej mąki czy słabej jakościowo szynki czy kiełbasy.

Podsumowanie

Sałatki to doskonały pomysł na wzbogacenie codziennego menu w cenne dla zdrowia składniki. Warto jednak przygotowywać je ze starannie dobranych składników, uwzględniając źródła pełnowartościowego białka a unikając produktów mocno przetworzonych. W przeciwnym razie posiłek może okazać się niesatysfakcjonujący a także niezbyt przyjazny dla organizmu.