Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jedz białe warzywa

Jedz białe warzywa
Przyjęło się, że najzdrowsze są warzywa o intensywnych kolorach, zielone, żółte czy czerwone. Faktycznie są one źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy i każdy powinien znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie. Nie jest jednak prawdziwym przekonanie, że warzywa o mało wyrazistych barwach, określane jako „białe” są bezwartościowe. Wręcz przeciwnie, niektóre z nich stanowią niezwykle cenne uzupełnienie jadłospisu w bioaktywne związki o korzystnym wpływie na nasz organizm.

Flagowym przykładem na to, że „białe” nie znaczy jałowe jest „kalafior”. Dostarcza on sporych ilości witaminy C, K, B6 i kwasu foliowego, a także pewną ilość potasu i błonnika. Oprócz jednak standardowych składników pokarmowych, zawartych w wielu warzywach,  kalafior jest także źródłem glkukozynolanów, silnych przeciwutleniaczy, z których najbardziej znanym jest sluforafan. Indol-3-karbinol zawarty w tym warzywie natomiast zyskał sobie ostatnio popularność jako inhibitor aromatazy, czyli związek, który obniża poziom estrogenów. W ostatnich latach suplementy dla sportowców zawierające naturalne inhibitory aromatazy zyskały sobie sporą popularność.

Do warzyw „białych” zaliczamy   także cebulę i czosnek, które znane są ze swoich właściwości „antybiotycznych”. Czosnek choć zawiera sporo witamin i składników mineralnych, ze względu na fakt, iż spożywany jest raczej w symbolicznych ilościach, nie jest najlepszym źródłem tych składników, choć zawartość witaminy B6 jest w nim naprawdę imponująca. Warzywo to  zawiera substancje takie jak allicyna, allina, ajoen, alliksyna i wiele innych o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym, przeciwagregacyjnym (hamującym „zlepianie” się płytek krwi), przeciwrakowym. Cebula ma podobne właściwości, dodatkowo zawiera bardzo duże ilości kwercetyny – cenionego flawonoidu o silnym potencjale prozdrowotnym.

Na koniec warto także wspomnieć o niedocenianych przez nas ziemniakach. Owszem, warzywo to w tradycyjnej kuchni polskiej wypracowało sobie dobrą pozycję, ale wiele osób uważa, że poza wysoką zawartością węglowodanów - jest zupełnie bezwartościowe. Tymczasem ziemniaki stanowią całkiem niezłe źródło potasu i witaminy C, a także witaminy B6 i żelaza. Zapewne wiele osób zdziwi fakt, że ziemniaki dostarczają też sporej dawki przeciwutleniaczy w postaci pochodnych kwasu chlorogenowego, ostatnio reklamowanego jako substancja przyspieszająca redukcję tkanki tłuszczowej (!).

Reasumując można powiedzieć, że kolor nie koniecznie świadczyć musi o jakości zdrowotnej produktów pochodzenia roślinnego. Warzywa o słabym zabarwieniu, klasyfikowane jako „białe” również posiadają wiele cennych dla organizmu ludzkiego składników i warto uwzględnić je w diecie.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę