Pięć powodów, dla których warto codziennie jeść warzywa

Warzywa stanowią integralny element zdrowej diety. Niestety nie wszyscy zwracają na kwestie ich spożycia należytą uwagę. Związane jest to z tym, że świadomość dotycząca realnych korzyści wynikających z regularnej konsumpcji warzyw nie jest powszechnie znana. Owszem, o ich pewnych walorach wspomina się przy rozmaitych okazjach w artykułach poświęconych odżywianiu, ale kwestia ta bywa traktowana dość ogólnikowo i brakuje przy jej omawianiu przekonujących konkretów. Dlatego też w niniejszym opracowaniu postaram się zwrócić uwagę na najważniejsze walory warzyw.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Akcja – witaminizacja

Warzywa są cennym źródłem witamin – związków, które co prawda nie są wykorzystywane przez nasz organizm jako źródło energii ani też nie służą jako materiał budulcowy, ale które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych zachodzących w ustroju. Warzywa w szczególności dostarczają witaminy C – silnego przeciwutleniacza, wymiatającego wolne rodniki i uczestniczącego m.in. w procesie syntezy kolagenu. Warzywa dostarczają również kwasu foliowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witaminy K biorącej udział w procesach krzepnięcia i prowitaminy A.

Poprawa równowagi kwasowo-zasadowej

Dla prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych zachodzących w naszym organizmie konieczne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli utrzymania odpowiedniego stężenia jonów wodorowych (pH) w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych. Większość produktów, które spożywamy na co dzień jest źródłem składników o charakterze kwasotwórczym, co obciąża nadmiernie mechanizmy regulacyjne i doprowadza do niekorzystnych następstw. Warzywa (wraz z owocami) należą do pokarmów o właściwościach zasadotwórczych, a ich regularne spożycie pozwala zneutralizować nadmierne spożycie żywności zakwaszającej, co ma znaczenie dla zdrowia, samopoczucia a także – dla ogólnie pojętej formy sportowej.

Mniejszy katabolizm

Chociaż może się to wydawać zaskakujące, to fakty są takie, iż odpowiednio wysokie spożycie warzyw pomaga zmniejszyć aktywność enzymów, które rozkładają białka mięśniowej. Mówiąc wprost – warzywa działają antykatabolicznie i związane jest to z wysoką zawartością potasu i wpływem tego pierwiastka na… wspomnianą przed chwilą równowagę kwasowo-zasadową. Efekt ten został potwierdzony w badaniach przeprowadzonych na osobach w wieku podeszłym, borykających się z postępującą utratą tkanki mięśniowej. Zwiększenie podaży potasu poprzez wzrost ilości warzyw w diecie okazało się wykazywać działanie ochronne dla mięśni. Warto z tej właściwości skorzystać.

Lepsza kontrola łaknienia

O tym, że zwiększenie spożycia warzyw to znakomity sposób na obniżenie łaknienia mówi i pisze się wiele, niestety mało kto o tym pamięta, a jeszcze mniej osób – z tego w praktyce korzysta. Warzywa tymczasem mają tę zaletę, że w stosunkowo dużej objętości dostarczają bardzo niewiele kalorii i stosunkowo dużo wody i błonnika. Konsekwencją ich konsumpcji jest zmniejszenie uczucia głodu. Skutek ten jest mniej wyraźny w sytuacji, gdy warzywa spożywane są jako samodzielny posiłek czy przekąska (choć i wtedy można pewien efekt zauważyć), kiedy natomiast stanowią one składnik posiłku, konsekwencje czuć wyraźnie.

Ładniejszy koloryt skóry

Warzywa są źródłem karotenoidów, takich jak m.in. beta karoten. Związek ten oprócz tego, że w organizmie może być zamieniany na witaminę A to dodatkowo magazynowany jest w skórze, nadając jej ciemniejszy odcień. Efekt jest szczególnie zauważalny przy pewnej ekspozycji na działanie promieni słonecznych. Dodatkowo karotenoidy chronią komórki skóry przed poparzeniami i neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników. Istnieją także przesłanki by uważać, że skóra osób spożywających duże ilości warzyw starzeje się wolniej.

Podsumowanie

Warzywa warto jeść i basta! Istnieje ku temu przynajmniej pięć dobrych powodów. Najważniejsze jest to, że niedobór warzyw w diecie stosunkowo trudno jest skompensować przez inne zabiegi żywieniowe czy przez suplementację. Dlatego też warto jeść je codziennie, najlepiej – do każdego posiłku.