Kwas foliowy  i alergia

Kwas foliowy, zwany także witaminą B9, kojarzony jest przede wszystkim z profilaktyką wrodzonych uszkodzeń cewy nerwowej, stąd też suplementację tym związkiem poleca się przede wszystkim przyszłym mamom. Kwas foliowy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego, nerwowego oraz układu pokarmowego. Są to fakty powszechnie znane i nie budzące ani wątpliwości ani przesadnej ekscytacji. Tymczasem niedawno opublikowane badania wykazały, że witamina ta może mieć jeszcze inne ciekawe właściwości.

Okazuje się, że kwas foliowy ma wpływ na skłonność do patologicznej odpowiedzi immunologicznej tkanek na działanie tzw. „alergenów” pospolicie występujących w otoczeniu człowieka, czyli tzw. atopii. Naukowcy z Johns Hopkins School of Medicine okryli, że zachodzi odwrotna zależność pomiędzy poziomem tej witaminy we krwi a poziomem przeciwciał IgE, których nadaktywność związana jest z reakcjami alergicznymi.

Elizabeth Matsui, współautorka badania stwierdziła: „kwas foliowy może rzeczywiście pomóc w regulacji odpowiedzi immunologicznej na alergeny i może zmniejszyć objawy astmy i alergii.” Dodała również, że : „teraz należy odkryć mechanizm, który za to odpowiada, a do tego potrzebne są badania, weryfikujące wpływ suplemenatcji kwasem foliowym na odpowiedź alergiczną organizmu.”

Na razie udało się zaobserwować pewną zależność, zgodnie z którą niższy poziom kwasu foliowego współtowarzyszył wybranym alergiom. Niestety, nie ma pewności czy obniżenie poziomu witaminy B9 to czynnik sprzyjający występowania atopii (który można byłoby zniwelować poprzez suplementację) czy też jest to jej skutek.

Higher serum folate levels are associated with a lower risk of atopy and wheeze. Matsui EC, Matsui W.