Sześć powodów, dla których warto jeść więcej niż dwa jaja w tygodniu

Z konsumpcją jaj wiąże się wiele zabobonów. Przez wiele lat były one uznawane za pokarm skażony trucizną, czyli cholesterolem, który podobno po dostaniu się od organizmu miał odkładać się w tętnicach, prowadząc do powstawania blaszki miażdżycowej. Dziś tego typu teorie odchodzą do lamusa, pomimo to jednak ciągle jaja postrzegane są jako kontrowersyjny składnik diety, a wiele osób boi się jeść ich więcej niż dwa w tygodniu. W niniejszym artykule przedstawię sześć powodów, dla których warto je włączyć na stałe do swojego menu.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto jeść jajka z żółtkami

Powód pierwszy: jaja to bogactwo składników odżywczych

Jaja zaliczyć można do najbardziej odżywczych pokarmów świata. Stanowią one nie tylko znakomite źródło pełnowartościowego białka, ale także wielu innych cennych składników w tym witamin (A, E, D, B1, B2, B5, B6, B12, kwasu foliowego), składników mineralnych (żelaza, wapnia, cynku, miedzi, selenu), a także fosfolipidów takich jak cholina. Dodatkowo w sklepach można dostać  jaja ze zwiększonym udziałem kwasów omega 3, które okazać się mogą jeszcze cenniejszym składnikiem zdrowej diety.

Powód drugi: jaja są przyjazne dla układu krążenia, nawet jeśli spożywane są codziennie

Pomimo, iż jaja są dość obfitym źródłem cholesterolu, to brakuje przekonujących dowodów na to, że ich konsumpcja zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.  Istnieją natomiast badania, które wskazują, iż wysoka konsumpcja jaj wynosząca 14 sztuk tygodniowo nie wpływa niekorzystnie na profil lipidowy. Podobnie – są i takie, w których wykazano, że dodanie jaj do codziennego menu doprowadza do korzystnych zmian w proporcjach poszczególnych frakcji lipoproteinowych, zmniejszając poziom wskaźników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia!

Powód trzeci: jaja dobre dla wzroku

Jaja są znakomitym źródłem luteiny i zeaksantyny, silnych antyoksydantów które posiadają udokumentowany, korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Istnieją badania, które potwierdzają, że zapewnienie odpowiedniej podaży tych substancji może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na zaćmę i zwyrodnienie plamki żółtej – dwie niezwykle często występujące przypadłości związane z zaburzeniem funkcjonowania narządu wzroku. Regularna konsumpcja jaj to znakomity sposób na dostarczenie odpowiedniej dawki tychże związków.

Powód czwarty: jaja sycą na dłużej

Jaja posiadają unikalną właściwość do wywoływania długotrwającego uczucia sytości, które utrzymywać się może przez wiele godzin. Walor ten ma szczególne znaczenie dla osób odchudzających się, stosujących niskokaloryczne diety oraz wszystkich mających problem z ciągłym podjadaniem. Badania naukowe wskazują, ze posiłek składający się z jaj lepiej tłumi uczucie głodu niż posiłek oparty na produktach zbożowych.

Powód piąty: białko jaja to białko idealne

Jaja kurze stanowią źródło białka o idealnej wg niektórych źródeł proporcji poszczególnych aminokwasów.  Spożycie odpowiedniej jakości protein jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie, którym zależy bądź to na zwiększeniu masy mięśniowej bądź też na jej utrzymaniu w toku redukcji. Opierając codzienne menu na wysokowartościowych źródłach białka można sumarycznie obniżyć spożycie protein w diecie, gdyż dostarczane w ten sposób aminokwasy są efektywniej wykorzystywane w procesach syntezy białek ustrojowych.

Powód szósty – jajo obniża ciśnienie

Regularne jedzenie jaj może okazać się korzystne dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym krwi. Tak przynajmniej wskazują wyniki badań naukowych. Albuminowa frakcja białka jaja kurzego pod wpływem aktywności enzymów proteolitycznych ulega rozłożeniu w przewodzie pokarmowym do  owokininy – związku peptydowego, która wykazuje działanie hipotensyjne. Owokinina jest inhibitorem (blokerem)  enzymu uczestniczącego w regulacji funkcji naczyniowego śródbłonka , dzięki temu przyczynia się do rozszerzenia światła naczyń, co skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowanie

Jajazdecydowanie lepiej jeść niż z nich celowo rezygnować. Okazuje się bowiem, że wbrew obiegowym przekonaniom ich regularna konsumpcja nie tylko nie jest niebezpieczna dla zdrowia, ale niesie za sobą wiele korzyści.