W istocie rzeczy żółtko jaja kurzego tłuszcz zawiera, ale w ponad 50% są to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 oraz śladowe – kwasów omega 3. Nasycone tłuszcze stanowią przeciętnie ok. 30 – 35% wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w jajku. Jedno żółtko zawiera więc ok. 2 – 2,5g tłuszczu nasyconego.
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi, nawet w dłuższej perspektywie czasowej. Całkiem możliwe, że problem wpływ samego cholesterolu pokarmowego na poziom lipoprotein osocza jest w ogóle prze-demonizowany, a możliwe też, że jakiś składnik znosi potencjalnie niekorzystny wpływ cholesterolu pokarmowego na nasz organizm.
Warto wspomnieć jednak przy tej okazji, że jajo jest znakomitym źródłem fosfolipidów takich jak choćby cholina. Cholina stanowi składnik lecytyny, polecana jest w problemach z koncentracją, schorzeniach wątroby, a także – w zaburzeniach lipidowych i profilaktyce miażdżycy.
Żółtko jaja kurzego zawiera praktycznie komplet wszystkich witamin – w tym rzadko spotykanej w żywności witaminy D oraz pewną dawkę składników mineralnych, w tym selenu. Godna uwagi jest wysoka zawartość karotenoidów takich jak luteina i kryptoksantyna , które naturalnie występują również w siatkówce ludzkiego oka, neutralizują one wolne rodniki powstające pod wpływem ekspozycji na działanie tlenu i światła i chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym.
W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i… próchnicę zębów. W ostatnich czasach trwają intensywne badania nad możliwością zastosowania immunoglobuliny żółtka jaja kurzego do walki z odpornymi na antybiotyki bakteriami.
Wreszcie ostatnia, ale z pewnością nie najmniej istotna kwestia: żółtka jaja kurzego są znakomitym źródłem białka, zawierają go nawet procentowo więcej niż tzw. „białko” jaja kurzego.
Jak więc widać na „załączonym obrazku „oddzielanie” i już nie daj boże wyrzucanie żółtek to eliminowanie z diety niezwykle wartościowego składnika bogatego w rozmaite substancje o działaniu odżywczym, wspomagającym kondycję całego organizmu.