Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Te przyprawy wspomagają pracę nad sylwetką

Te przyprawy wspomagają pracę nad sylwetką
Stosowanie odpowiednio dobranych przypraw ma nie tylko kulinarne uzasadnienie, ale stanowić może ciekawy i prosty sposób na to, by wzbogacić dietę w cenne dla zdrowia składniki. Warto przy tym mieć na uwadze, że niektóre przyprawy zawierają substancje pozytywnie wpływające na kondycję metaboliczną organizmu i wspomagać mogą pracę nad sylwetką. Poniżej lista dodatków, które posiadają takie właśnie właściwości.

Pieprz kajeński

Pieprz kajeński, czyli inaczej chili, jest przyprawa o wyjątkowych właściwościach odchudzających, które wynikają z wysokiej koncentracji kapsaicyny. Substancja posiada właściwości termogenne, oznacza to, że pod jej wpływem dochodzi do nasilonego wydatkowania energii, co związane jest z procesem produkcji ciepła, czyli termogenezy. Dodanie pieprzu kajeńskiego do potraw przyspiesza metabolizm oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową poprawiając wykorzystanie węglowodanów przez tkanki. Kapsaicyna często wchodzi w skład suplementów wspomagających odchudzanie. Działanie tej substancji blokują białka mleczne, a dokładnie – kazeina, dlatego nie powinno się jej przyjmować wraz z nabiałem.

Imbir

Kłącze imbiru należy do przypraw posiadających niezwykle cenne właściwości. Na temat jego walorów prozdrowotnych mona byłoby pisać książki. Warto wiedzieć, że wstępne wyniki badań naukowych wskazują, iż niektóre składniki imbiru zwane gingerolami mogą przyspieszać metabolizm,  nasilając proces termogenezy poposiłkowej. W jednym z eksperymentów dawką efektywną okazała się dwugramowa porcja imbiru. Dodatkowo substancje zawarte w imbirze pozytywnie oddziałują także na funkcjonowanie gospodarki lipidowej, co też ma istotne znaczenie nie tylko dla zdrowia metabolicznego, ale i dla pracy nad sylwetką. Przyprawę tę można dodawać zarówno do potraw jak i napojów takich jak różne rodzaje herbat.

Cynamon

Kolejną przyprawą o potwierdzonych badaniami właściwościach odchudzających jest cynamon. Jego wyjątkowe walory wynikają z jednej strony z hamującym wpływem zawartych w nim składników na tempo opróżniania żołądka, z drugiej natomiast powiązane są z oddziaływaniem na wrażliwość insulinową – niezwykle ważny parametr powiązany nierozerwalnie ze zdrowiem metabolicznym i zaburzony nierzadko u osób z nadmierną masą ciała. Dodając cynamonu do potraw i potęguje uczucie poposiłkowej sytości, pozytywnie wpływa na glikemię, poprawiając wykorzystywanie składników odżywczych przez tkankę mięśniową. Wszystko to sprawia, że przyprawa ta nadaje się znakomicie zarówno dla osób chcących pozbyć się otyłości czy nadwagi jak i dla wszystkich trenujących po to, by zwiększyć masę mięśniową.

Bazylia

O prozdrowotnych walorach bazylii mówi i pisze się niewiele, a szkoda, gdyż przyprawa ta kryje w sobie nietuzinkowy potencjał. Jej potencjalnie korzystny wpływ na funkcjonowanie gospodarki energetycznej powiązany jest głównie z oddziaływaniem zawartych w niej składników na gospodarkę glukozowo-insulinową. Bioaktywne związki obecne w tej przyprawie poprawiają wrażliwość insulinową i pomagają regulować glikemię. Warto tymczasem wiedzieć, ze wahania poziomu glukozy we krwi stanowić mogą czynnik zwiększający łaknienie. Bazylia znakomicie komponuje się z daniami zdrowej kuchni śródziemnomorskiej.

Kurkuma

Kurkuma zwana indyjskim szafranem jest źródłem substancji o unikalnych walorach prozdrowotnych zwanej kurkuminą. Wyniki przeprowadzonych do tej pory badań sugerują, że związek ten posiada m.in. właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyagregacyjne, żółciopędne, hipolipemizujące i wiele innych. Dodatkowo literatura fachowa wskazuje, iż kurkumina pozytywnie wpływa na funkcjonowanie gospodarki energetycznej. Pod jej wpływem dochodzić może do obniżenia tzw. leptynooporności, czyli sytuacji występującej u osób otyłych, kiedy to komórki nie reagują prawidłowo na sygnały wysyłane przez hormon zmniejszający łaknienie i podkręcający metabolizm, czyli leptynę. Kurkumina pozytywnie wpływa także na gospodarkę insulinowo-glukozową.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.