Te przyprawy wspomagają pracę nad sylwetką

Stosowanie odpowiednio dobranych przypraw ma nie tylko kulinarne uzasadnienie, ale Stanowic może ciekawy i prosty sposób na tom by wzbogacić dietę w cenne dla zdrowia składniki. Warto przy tym mieć na uwadze, że niektóre przyprawy zawierają substancje pozytywnie wpływające na kondycje metaboliczną organizmu i wspomagać mogą pracę nad sylwetką. Poniżej lista dodatków, które posiadają takie właśnie właściwości.

Przeczytaj koniecznie:

Magiczny owoc, zmieniający odczuwanie smaku

Pieprz kajeński

Pieprz kajeński czyli inaczej – chili jest przyprawa o wyjątkowych właściwościach odchudzających, które wynikają z wysokiej koncentracji  kapsaicyny. Substancja posiada właściwości termogenne,  oznacza to że pod jej wpływem dochodzi do nasilonego wydatkowania energii, co związane jest z procesem produkcji ciepła czyli - termogenezy. Dodanie pieprzu kajeńskiego do potraw przyspiesza metabolizm  oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową poprawiając wykorzystanie węglowodanów przez tkanki. Kapsaicyna często wchodzi w skład suplementów wspomagających odchudzanie. Działanie tej substancji blokują białka mleczne, a dokładnie – kazeina, dlatego nie powinno się jej przyjmować wraz z nabiałem.

Imbir

Kłącze imbiru należy do przypraw posiadających niezwykle cenne właściwości. Na temat jego walorów prozdrowotnych mona byłoby pisać książki.  Warto wiedzieć, że wstępne wyniki badań naukowych wskazują, iż niektóre  składniki imbiru zwane gingerolami mogą przyspieszać metabolizm. Nasilając proces term genezy poposiłkowej.  W jednym z eksperymentów dawką efektywną okazała się dwugramowa porcja imbiru. Dodatkowo substancje zawarte w imbirze pozytywnie oddziałują także na funkcjonowanie gospodarki lipidowej co tez ma istotne znaczenie nie tylko dla zdrowia metabolicznego ale i dla pracy nad sylwetką. Przyprawę tę można dodawać zarówno  do potraw jak i napojów takich jak różne rodzaje herbat.

Cynamon

Kolejną przyprawą o potwierdzonych badaniami właściwościach odchudzających jest cynamon. Jego wyjątkowe walory wynikają z jednej strony z hamującym wpływem zawartych w nim składników na tempo opróżniania żołądka, z drugiej natomiast powiązane są z oddziaływaniem na wrażliwość insulinową – niezwykle ważny parametr powiązany nierozerwalnie ze zdrowiem metabolicznym i zaburzony nierzadko u osób z nadmierną masą ciała. Dodając cynamonu do potraw i potęguje uczucie poposiłkowej sytości, pozytywnie wpływa na glikemię  poprawiając wykorzystywanie składników odżywczych przez tkankę mięśniową. Wszystko to sprawia, że przyprawa ta nadaje się znakomicie zarówno dla osób chcących pozbyć się otyłości czy nadwagi jak i dla wszystkich trenujących po to by zwiększyć masę mięśniową.

Bazylia

O prozdrowotnych walorach bazylii mówi i pisze się niewiele, a szkoda, gdyż przyprawa ta kryje w sobie nietuzinkowy potencjał. Jej potencjalnie korzystny wpływ na funkcjonowanie gospodarki energetycznej powiązany jest głównie z oddziaływaniem zawartych w niej składników na gospodarkę glukozowo-insulinową. Bioaktywne związki obecne w tej przyprawie poprawiają wrażliwość insulinową i pomagają regulować glikemię. Warto tymczasem wiedzieć, ze wahania poziomu glukozy we krwi stanowić mogą czynnik zwiększający łaknienie. Bazylia znakomicie komponuje się z daniami zdrowej kuchni śródziemnomorskiej.

Kurkuma

Kurkuma zwana indyjskim szafranem jest źródłem substancji o unikalnych walorach prozdrowotnych zwanej kurkuminą. Wyniki przeprowadzonych do tej pory badań sugerują, że związek ten posiada m.in. właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyagregacyjne, żółciopędne, hipolipemizujące i wiele innych. Dodatkowo, literatura fachowa wskazuje, iż kurkumina pozytywnie wpływa na funkcjonowanie gospodarki energetycznej. Pod jej wpływem dochodzić może do obniżenia tzw. leptynooporności, czyli sytuacji występującej u osób otyłych, kiedy to komórki  nie reagują prawidłowo na sygnały wysyłane przez hormon zmniejszający łaknienie i podkręcający metabolizm, czyli - leptynę. Kurkumina pozytywnie wpływa także na gospodarkę insulinowo-glukozową.