Śniadaniowe błędy, które negatywnie wpływają na sylwetkę

Niewłaściwie skomponowany pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia, stanowi poważną przeszkodę dla uzyskania wymarzonej sylwetki. Choć pierwsze śniadanie nie musi być posiłkiem obligatoryjnym – istnieją osoby, które w godzinach porannych po prostu nie są w stanie nic przełknąć, to pozostali powinni przyłożyć należytą uwagę do jego jakościowego i ilościowego składu. Oto najczęściej popełniane błędy, przyczyniające się do przyrostu zbędnej tkanki tłuszczowej bądź też utrudniające efektywną jej redukcję:

Brak wartościowych protein

Deficyt białka w pierwszym posiłku negatywnie wpływa na kontrolę łaknienia w późniejszych porach dnia sprawiając, iż głód jest większy, a dokonywane wybory żywieniowe są mniej racjonalne. Dodatkowo też „konieczność spożycia czegoś słodkiego”, (np. batonika czy pączka), staje się trudna do opanowania. Jest to związane z wpływem protein na poposiłkową glikemie oraz - na wydzielania greliny - hormonu, którego aktywność powiązana jest z pobudzeniem ośrodka głodu w mózgu.

Należy przy tym podkreślić, iż owocowe jogurty czy smakowe serki, a także wędliny nie należą do źródeł wartościowych źródeł protein. Podobnie też popularny przysmak Polaków - parówkę czy też wysokowydajną szynkę, (która w dużej mierze składa się z bezwartościowych wypełniaczy),  warto zamienić na mięso, twaróg czy jaja. Śniadanie po prostu musi zawierać solidną porcję białka.

Pomijanie owoców i warzyw

Warzywa i owoce powinny być elementem każdego posiłku – w tym również śniadania. Oprócz tego, iż dostarczają cennych dla zdrowia składników – w tym witamin, składników mineralnych czy błonnika, to także posiadają właściwości odkwaszające pozytywnie wpływając na równowagę kwasowo-zasadowa ustroju. Aspekt ten jest niezwykle ważny dla osób pracujących nad sylwetką, gdyż zaburzenie owej równowagi nasila katabolizm mięśniowy oraz upośledza prace wielu ważnych enzymów uczestniczących w przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w każdej komórce.

Warzywa i owoce pomagają także kontrolować łaknienie, co ma niezmiernie istotne znaczenie w okresie stosowania diet odchudzających.. Należy zatem pamiętać aby do porannej owsianki (przygotowanej czy to na mleku, jogurcie czy na odżywce białkowej), koniecznie uwzględnić świeże owoce - najlepiej te sezonowe. Z kolei nieodłącznym elementem kanapek czy też dodatkiem do omletów lub jajecznicy powinna być solidna porcja warzyw.

Kiepskiej jakości źródła węglowodanów

Media lansują modę na spożywanie o poranku ciasteczek, batoników, słodkich płatków, pieczywa z masłem czekoladowym czy przetworzonego nabiału w postaci smakowych jogurtów czy serków, które to - zgodnie z treścią reklamowych sloganów - dają “niezbędną energię”, która rzekomo pozwala “pozytywnie zacząć dzień”. Tymczasem fakty są takie, że tego typu produkty nie dość że posiadają niewielką wartość odżywczą, to dodatkowo zaspokajają apetyt na krótko i rozregulowują mechanizmy związane z odczuwaniem głodu i sytości, co z kolei powoduje pojawianie się trudnej do opanowania ochoty na słodycze w późniejszych porach dnia. Dobrze jest pamiętać, iż złym pomysłem jest spożywanie na śniadanie słodkich bułek, pączków, białego pieczywa, dżemów, przesłodzonego musli czy granoli. śniadanie winno być oparte na pełnowartościowych, nisko przetworzonych produktach dostarczających nie tylko energii, ale także pełnego pakietu składników takich jak witaminy, białko, składniki mineralne, błonnik.

Nadmierny pośpiech

O poranku tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na celebrowanie posiłku. Mało tego pośpiech często wpływa na jakość śniadania, bo brakuje czasu zarówno na jego przygotowanie jak i spożycie. Konsekwencje są takie, iż wiele osób twierdzi, że „lepiej jest zjeść cokolwiek niż nie zjeść nic”. Jest to przekonanie niesłuszne, prowadzące do problemów ze składem ciała, a niekiedy także - zaburzeń zdrowotnych. Badania naukowe wskazują, że zbyt szybka konsumpcja powoduje, że jemy więcej co znowuż związane jest z zaburzeniem funkcjonowania mechanizmów kontroli łaknienia. Poza tym zjedzenie nawet najbardziej wartościowego posiłku niemal podczas biegu na tramwaj czy autobus może skończyć się niestrawnością i problemami z przewodem pokarmowym. Jeść należy w spokoju, tak by akt spożywania pokarmu nie był źródłem stresu.

Nieodpowiednie napoje

Zamiana porannej kawy czy herbaty na szklankę soku z kartonu nie jest najszczęśliwszym zabiegiem – zwłaszcza jeżeli mówimy o kawie i herbacie bez dodatku cukru czy smakowych syropów. Nieodpowiednie są również wszelkie słodkie kolorowe płyny typu gotowa mrożona herbata, kakao dla dzieci, smakowe mleka czy kefiry, napoje energetyczne. Nie trzeba chyba nikogo uświadamiać, że piwo i inne napoje wyskokowe to także zgoła chybiony pomysł… O poranku najlepiej jest wybierać napoje bezkaloryczne, można także uwzględnić soki warzywne – najlepiej samodzielnie przygotowane.

Podsumowanie

Jakość śniadania wpływa niewątpliwie na późniejsze wybory żywieniowe. Komponując poranne menu warto wybierać nieprzetworzone i wartościowe produkty żywnościowe, w tym te będące źródłem dobrej jakości białka. Nie należy przy tym zapominać o rezygnacji z pospiechu towarzyszącego konsumpcji, o starannym przeżuwaniu kęsów oraz - o właściwym doborze spożywanych napojów. Dzięki takim zabiegom łatwiej będzie uzyskać wymarzoną sylwetkę, a także - poprawić stan zdrowia i zyskać lepsze samopoczucie.