Pięć dobrych powodów by włączyć dynię do swojego menu

Chociaż dynia budzi raczej pozytywne skojarzenia, to tak naprawdę potrawy przygotowywane z jej udziałem nie cieszą się szczególnie dużym zainteresowaniem, a szkoda gdyż zawiera ona wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dynię warto jeść z wielu powodów, w niniejszym opracowaniu przedstawię jedynie pięć najważniejszych.

Przeczytaj koniecznie:

W Polsce jemy najwięcej warzyw w Europie!

Znakomicie syci i pomaga schudnąć

Dynia jest dobrym źródłem błonnika, w 100g zawiera go około 3g. Najważniejsze  jest jednak to, ze są to frakcje włókna pokarmowego, które w sposób szczególnie wyraźny wpływają na temp opróżniania żołądka wpływając na stan poposiłkowej sytości. Uwzględnienie potraw z dyni w codziennym menu może okazać się pomocne w kontroli łaknienia, co natomiast z pewnością ułatwia odchudzanie i zmniejsza ryzyko przyrostu masy ciała.

Pozytywnie wpływa na wzrok

Dynia stanowi niezwykle obfite źródło karotenoidów, a głównie alfa- i  beta- karotenu, które nie tylko pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy, ale także przekształcane  są w ustroju w witaminę A. Oprócz wielu innych walorów składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku. Dynie poleca się w szczególności osobom borykającym się z problemami z widzeniem po zmroku i wszystkim narażonym na działanie czynników niekorzystnie wpływających na wzrok, takich chociażby jak wielogodzinne przesiadywanie przed ekranem komputera…

Obniża ciśnienie

Dynia jest bardzo zasobna w potas, składnik pokarmowy, którego zazwyczaj spożywamy zbyt mało i który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, obniżając podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Potas działa też lekko moczopędnie, zapobiega zatrzymywaniu wody w ustroju, poprawia wrażliwość insulinową.

Pozytywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową

O dyni mówi się, że „odkwasza organizm”. Faktycznie, dzięki obecności wspomnianego wcześniej potasu, a także innych zasadotwórczych pierwiastków takich jak wapń i magnez dynia pozytywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową ustroju co przekłada się m.in. – uwaga – na zmniejszenie aktywności enzymów rozkładających białka mięśniowe.. Można więc powiedzieć, że dynia działa antykatabolicznie! Dodatkowo poprawa równowagi kwasowo-zasadowej powoduje zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób i polepszenie samopoczucia.

Jest bardzo smaczna

W ogólnym rozrachunku nie bez znaczenia są też kulinarne walory dyni. Otóż potrawy przygotowane z jej udziałem (zupy, zapiekanki, ciasta), zazwyczaj okazują się niezwykle smaczne. Na fakt ten z zaskoczeniem zwracają uwagę osoby, które po raz pierwszy ich próbują. Więcej informacji na temat tego jakie dania można przygotować z dyni znajduje się pod poniższym linkiem: http://potreningu.pl/articles/1327/dynia-na-twoim-talerzu

Podsumowanie

Jak widać dynię warto jeść z wielu powodów. Oprócz kulinarnych zastosowań ma ona także szereg walorów prozdrowotnych i innych – cennych z punktu widzenia osób aktywnych fizycznie i dbających o sylwetkę.