Picie soków zwiększa ryzyko  nadciśnienia?

Nie ulega wątpliwości, że regularne spożywanie świeżych owoców korzystnie wpływa na ogólnie pojęte zdrowie i kondycję psychofizyczną organizmu. W przypadku przetworów owocowych jednak zależność ta nie jest tak kolorowa, czego dowodzi przykład soków stuprocentowych. Pomimo iż uchodzą one za zdrowy i wartościowy składnik diety, to pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących, iż raczej należy ich unikać niż włączać do codziennego menu. Niedawno opublikowane badania naukowe wskazują, że ich konsumpcja może zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi.

Przeczytaj koniecznie:

Niebezpieczna kombinacja: leki i soki

Co siedzi w szklance soku?

Soki owocowe przedstawiane są często jako równowartościowy substytut świeżych owoców. W praktyce jednak sytuacja wygląda inaczej. Tak naprawdę szklankę soku przyrównać można do wodnego roztworu cukru z niewielkim dodatkiem witamin i związków fenolowych. W przeciwieństwie do samych owoców soki pozbawione są włókna pokarmowego, które posiada właściwości sycące i które obniża odpowiedź glikemiczną. Zawartość witamin, składników mineralnych i flawonoidów także jest w nich istotnie niższa. Wszystko to sprawia, że regularna ich konsumpcja nie tylko nie niesie za sobą istotnych korzyści, ale wręcz może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Takie głosy przynajmniej pojawiają się coraz częściej w świecie nauki.

Interesujące badanie

Do dość ciekawych wniosków skłaniają wyniki badania przeprowadzonego przez australijskich naukowców, opublikowanego w periodyku „Appetite”. Dotyczyło ono częstotliwości spożywania soków owocowych w okresie jednego roku (wyróżniono trzy możliwości: „rzadko”, „okazjonalnie”, „codziennie”),  i obejmowało 160 dorosłych ochotników. Wyniki trudno uznać za optymistyczne, zwłaszcza w odniesieniu do powszechnego przekonania, iż soki owocowe pozytywnie wpływają na zdrowie. Okazało się, że osoby, które piją je codziennie, istotnie częściej mają problemy z nadciśnieniem tętniczym. Korelacja okazała się niestety ewidentna.

Wnioski

Wspomniane powyżej badanie skłania do refleksji nad skutkami regularnej konsumpcji soków owocowych sugerując przy tym, iż konsekwencje takiej praktyki mogą nieść za sobą zagrożenie dla zdrowia przyczyniając się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi. Wysokie ciśnienie natomiast zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Należy jednak pamiętać, iż był to projekt obserwacyjny i nie dowodzi zależności przyczynowo-skutkowej, a jedynie ją sugeruje. Z wyciąganiem definitywnych wniosków należy więc się wstrzymać do czasu potwierdzenia powyższej zależności w badaniach interwencyjnych. Do tej pory jednak warto zachować ostrożność w konsumpcji owocowych soków.