Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Grzyby, które poprawiają pamięć

Grzyby, które poprawiają pamięć

Tadeusz Sowiński

Do niedawna jeszcze grzyby postrzegane były jako pokarmy charakteryzujące się niemal zerową wartością odżywczą, posiadające jedynie walory kulinarne związane z ich unikalnym smakiem i aromatem. Dziś wiadomo już, że w grzybach obecnych jest wiele cennych dla naszego organizmu związków: zarówno składników odżywczych (takich jak potas, witamina D), jak i nieodżywczych, mogących zapobiegać wielu chorobom bądź wykazujących inne, cenne właściwości.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Unikalne walory soplówki

W ciągu ostatnich dwóch dekad opublikowano wyniki dwunastu łącznie badań, które wskazują, iż grzyb o nazwie soplówka wierzbowata, zawiera substancje mogące korzystnie wpływać na kondycje umysłową. Dane te są o tyle przełomowe, że zdaniem autorów mogą zostać wykorzystane nie tylko w profilaktyce, ale nawet w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Niewykluczone też, że regularna konsumpcja tych grzybów bądź – suplementów diety z ich udziałem otrzymanych, wspomagać będzie funkcje kognitywne u osób zdrowych. Istnieją przesłanki by sądzić, że dzięki obecnym w nich substancjom poprawić będzie można pamięć, koncentrację i kojarzenie faktów.

Soplówka a NGF

Mechanizmy działania związków obecnych w soplówce nie są jeszcze w pełni poznane, niemniej wiadomo już sporo na ich temat. Odkryto m.in. iż wpływają one na aktywność czynnika wzrostu nerwów (zwanego w skrócie NGF – z ang. „nerve growth factor”), czyli wewnątrzustrojowej molekuły stymulującej różnicowanie i odnowę osłonek mielinowych neuronów. Działanie to jest przełomowe i umożliwia dosłownie przyspieszenie procesów regeneracyjnych mózgu!

Jak smakuje soplówka?

Oprócz unikalnych walorów prozdrowotnych i funkcjonalnych soplówka wierzbowata, podobnie jak wiele innych grzybów ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Jej walory mogą poprawić smak wielu potraw. Soplówka znakomicie smakuje w formie podsmażanej z czosnkiem i cebulą, a także jako dodatek do dań mięsnych i potraw z ryżu.

Podsumowanie

Badania prowadzone w ostatnich latach wskazują, że grzyby stanowić mogą cenny składnik zdrowej diety. Przykład soplówki wierzbowatej dowodzi, jak daleko idące mogą być korzyści wynikające z ich regularnej konsumpcji.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie