Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Orzechy włoskie ochronią Twój mózg

Orzechy włoskie ochronią Twój mózg

Tadeusz Sowiński

O tym, iż orzechy włoskie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu od dawna mówi i pisze się wiele. Niemniej jednak zależność ta często bywa postrzegana jako anegdotyczna, gdyż w opracowaniach tematycznych uzasadniana bywa jedynie obecnością „wielu witamin i składników mineralnych”. Tymczasem okazuje się, iż regularna konsumpcja orzechów włoskich faktycznie korzystnie oddziałuje na kondycję mózgu, efekt ten posiada potwierdzenie w badaniach naukowych!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

„Bomba kaloryczna” czy „bomba odżywcza”?

Orzechy włoskie bez wątpienia stanowić mogą cenne uzupełnienie diety w ważne składniki pokarmowe. I jak się okazuje niczemu nie przeszkadza tutaj ich wysoka wartość energetyczna wynikająca ze sporej zawartości tłuszczu. Badania naukowe wskazują, iż regularna konsumpcja orzechów i nasion pozytywnie wpływa na ogólnie pojęte zdrowie metaboliczne i dodatkowo raczej wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej niż ją utrudnia. Orzechy włoskie dostarczają sporej dawki witamin, składników mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i przeciwutleniaczy.

Pozytywny wpływ na kondycję mózgu

Pozytywny wpływ konsumpcji orzechów włoskich na kondycję mózgu nie jest jedynie anegdotą. Zależność ta znalazła potwierdzenie w danych naukowych. Przeprowadzone do tej pory badania wskazują, iż dieta w nie zasobna może pomagać w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Próby przeprowadzone na hodowlach komórkowych z użyciem ekstraktu z orzechów włoskich doprowadziły do spadku agregacji toksycznego beta-amyloidu w układzie nerwowym oraz – do zmniejszenia natężenia stresu  oksydacyjnego i zahamowania śmierci neuronów.

Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki eksperymentu przeprowadzonego na myszach przez zespół naukowców z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities kierowany przez dr Abhy Chauhan. W badaniu tym zaobserwowano, że dieta której integralny m składnikiem były orzechy włoskie polepszyła wyraźnie zdolność uczenia się, zapamiętywania oraz zmniejszyła natężenie lęku. Efekt ten prawdopodobnie związany jest z wysoką koncentracją specyficznych antyutleniaczy oraz kwasu alfa-linolenowego. Wyniki tej próby nie są odosobnione.

Podsumowanie

Póki co brakuje jeszcze danych eksperymentalnych z badań prowadzonych na ludziach potwierdzających korzystny wpływ regularnej konsumpcji orzechów włoskich na kondycję mózgu. Niemniej jednak wyniki badań prowadzonych na hodowlach komórkowych i na zwierzętach są niezwykle obiecujące i napawają optymizmem. Ważne jest też, iż orzechy włoskie faktycznie zawierają składniki, których pozytywne oddziaływanie na kondycję ludzkiego mózgu jest dość dobrze udokumentowany. Stąd też – warto włączyć je do swojej diety.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie