Orzechy włoskie ochronią Twój mózg

O tym, iż orzechy włoskie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu od dawna mówi i pisze się wiele. Niemniej jednak zależność ta często bywa postrzegana jako anegdotyczna, gdyż w opracowaniach tematycznych uzasadniana bywa jedynie obecnością „wielu witamin i składników mineralnych”. Tymczasem okazuje się, iż regularna konsumpcja orzechów włoskich faktycznie korzystnie oddziałuje na kondycję mózgu, efekt ten posiada potwierdzenie w badaniach naukowych!

Przeczytaj koniecznie:

Niektóre owoce i warzywa chronią przed udarem mózgu

„Bomba kaloryczna” czy „bomba odżywcza”?

Orzechy włoskie bez wątpienia stanowić mogą cenne uzupełnienie diety w ważne składniki pokarmowe. I jak się okazuje niczemu nie przeszkadza tutaj ich wysoka wartość energetyczna wynikająca ze sporej zawartości tłuszczu. Badania naukowe wskazują, iż regularna konsumpcja orzechów i nasion pozytywnie wpływa na ogólnie pojęte zdrowie metaboliczne i dodatkowo raczej wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej niż ją utrudnia. Orzechy włoskie dostarczają sporej dawki witamin, składników mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i przeciwutleniaczy.

Pozytywny wpływ na kondycję mózgu

Pozytywny wpływ konsumpcji orzechów włoskich na kondycję mózgu nie jest jedynie anegdotą. Zależność ta znalazła potwierdzenie w danych naukowych. Przeprowadzone do tej pory badania wskazują, iż dieta w nie zasobna może pomagać w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Próby przeprowadzone na hodowlach komórkowych z użyciem ekstraktu z orzechów włoskich doprowadziły do spadku agregacji toksycznego beta-amyloidu w układzie nerwowym oraz – do zmniejszenia natężenia stresu  oksydacyjnego i zahamowania śmierci neuronów.

Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki eksperymentu przeprowadzonego na myszach przez zespół naukowców z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities kierowany przez dr Abhy Chauhan. W badaniu tym zaobserwowano, że dieta której integralny m składnikiem były orzechy włoskie polepszyła wyraźnie zdolność uczenia się, zapamiętywania oraz zmniejszyła natężenie lęku. Efekt ten prawdopodobnie związany jest z wysoką koncentracją specyficznych antyutleniaczy oraz kwasu alfa-linolenowego. Wyniki tej próby nie są odosobnione.

Podsumowanie

Póki co brakuje jeszcze danych eksperymentalnych z badań prowadzonych na ludziach potwierdzających korzystny wpływ regularnej konsumpcji orzechów włoskich na kondycję mózgu. Niemniej jednak wyniki badań prowadzonych na hodowlach komórkowych i na zwierzętach są niezwykle obiecujące i napawają optymizmem. Ważne jest też, iż orzechy włoskie faktycznie zawierają składniki, których pozytywne oddziaływanie na kondycję ludzkiego mózgu jest dość dobrze udokumentowany. Stąd też – warto włączyć je do swojej diety.