Powody wybierania diet wegańskich i ich konsekwencje zdrowotne

Powód, dla którego ludzie decydują się całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, może wiązać się z określonymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zgodnie z niedawno opublikowanymi wynikami badań, osoby decydujące się zupełnie wyeliminować mięso, jaja, nabiał z codziennego menu nie zawsze pozytywnie wpływają na parametry zdrowotne.

Przeczytaj koniecznie:

Wegetarianizm a forma sportowa

Zainteresowanie weganizmem

Z roku na rok, obserwuje się coraz większe zainteresowanie dietami wegańskimi. Najczęstsze powody, które skłaniają do definitywnego rozstania się z produktami pochodzenia zwierzęcego, to te z natury etycznej – związane z troską i współczuciem dla „braci mniejszych”, a także zdrowotnych – co roku pojawiają się coraz to nowe publikacje naukowe wskazujące na korzystny wpływ na kondycję zdrowotną i estetykę sylwetki. Należy podkreślić, iż wzrost zainteresowania dietami wegańskimi obserwowany jest również pośród osób uwzględniających mięso w diecie – traktowane bywają jako bardziej wartościowe od swoich tradycyjnych odpowiedników i stanowią uzupełnienie codziennego menu.

Weganizm weganizmowi nie jest równy

Warto podkreślić, iż opieranie codziennego menu wyłącznie na produktach roślinnych może stanowić nie lada wyzwanie – zwłaszcza dla osób, które nie orientują się specjalnie w kwestiach związanych z bilansowaniem jadłospisu czy określaniem zapotrzebowania na poszczególne składniki pokarmowe. Zrezygnowanie z mięsa, nabiału, jaj, etc. nie uczyni jadłospisu z miejsca „lepszym” pod względem zdrowotnym. Weganie powinni nauczyć się zestawiać tak ze sobą pokarmy, by nie tylko czerpać satysfakcję kulinarną ze spożywanych posiłków, ale także dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W praktyce jednak, weganizm wygląda tak, że dobór produktów jest przypadkowy, ewentualnie oparty na intuicji bądź walorach smakowych. Tymczasem fakt, iż dany produkt jest wegański wcale nie musi oznaczać, że jest zdrowy. Wegańskie słodycze, produkty z oczyszczonej mąki, desery sojowe o wysokiej zawartości rafinowanych cukrów – to tylko wybrane przykłady pokarmów o wątpliwych walorach odżywczych, dostarczających przede wszystkim pustych kalorii.

Etyka czy zdrowie?

Obserwacje naukowców wskazują, że powód, dla którego dane jednostki decydują się wstąpić na wegańską drogę odżywiania, nie pozostaje obojętny dla kondycji zdrowotnej. Okazuje się, iż względy etyczno-ideologiczne statystycznie częściej związane są z gorszą jakością spożywanego jedzenia, niż wybór diety wegańskiej ze względów zdrowotnych. Osoby znajdujące się w grupie drugiej, odżywiają się w sposób bardziej świadomy, jedzą więcej świeżych warzyw i owoców, rzadziej sięgają po słodycze i mocno przetworzone technologicznie produkty żywnościowe. Warto jednak podkreślić, iż weganie, którzy rezygnują z mięsa ze względów etycznych dłużej pozostają wierni założeniom tego wymagającego sposobu odżywiania.

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, iż weganizm jest wymagającym sposobem odżywiania. Ludzie często wybierają ten model żywieniowy ze względów etycznych lub w celu poprawy zdrowia. Osoby decydujące się na ten model żywieniowy ze względów etycznych, rzadziej odnoszą wymierne korzyści zdrowotne – częściej spożywają przypadkowe produkty żywnościowe, jedzą mniej warzyw i owoców, nie zaprzątają sobie głowy należytym bilansowaniem posiłków.