Hiperlipidemia zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E

Hiperlipidemia uznawana jest za czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia takich jak miażdżyca. Okazuje się jednak, że przypadłość ta niesie za sobą także inne konsekwencje, wpływając na obrót tokoferolami w ustroju. Niedawno opublikowane badania, wskazują, że przy podwyższonym poziomie lipidów do tkanek dociera ponad trzy razy mniej witaminy E niż przy prawidłowym poziomie lipidów.

Przeczytaj koniecznie:

Kiwi świetne dla serca

Czym jest hiperlipidemia?

Hiperlipidemią nazywamy zespół nieprawidłowości metabolicznych objawiający się zbyt wysokimi poziomami frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi. Powodem tychże zaburzeń najczęściej są:

  •     źle zbilansowana dieta,
  •     siedzący tryb życia,     
  •     nadmierna masa ciała,
  •     predyspozycje genetyczne.

Uważa się, że hiperlipidemia jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Wiele jednak zależy od tego jakich dokładnie frakcji zaburzenie to dotyczy. Większe znaczenie diagnostyczne od poziomu całkowitego cholesterolu ma jego stosunek do lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), stosunek HDL-u do LDL-u i stosunek triglicerydów do HDL-u.

Witamina E

Witamina E to grupa ośmiu, rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych, w których skład wchodzą cztery tokoferole i cztery tokotrienole. Substancje te posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, pomagają neutralizować wolne rodniki, stabilizują błony komórkowe, chronią witaminę A oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem. Uważa się, że odpowiednio wysokie spożycie witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążenia. Najbogatsze źródła tokoferoli to: oleje roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy, a także migdały, orzechy, pestki, zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce. Dzienne zapotrzebowanie wynosi około 10 – 12mg i rośnie przy wysokim spożyciu kwasów wielonienasyconych.

Wysoki cholesterol i witamina E

Przeprowadzone ostatnio przez ekspertów z Uniwersytetu w Oregonie badanie wykazało, że istnieje dość ciekawa zależność pomiędzy wysokim poziomem lipidów we krwi i dystrybucją witaminy E w ustroju. W eksperymencie wzięło udział 41 osób w różnym wieku. Wszystkim uczestnikom podawano żywność znakowaną deuterem i sprawdzano dystrybucję witaminy E do komórek rożnych tkanek. Okazało się jednak, że ani wiek ani płeć badanych nie miały wpływu na wspomniany powyżej proces. Istotne znaczenie natomiast miał poziom lipidów we krwi. U uczestników z hiperlipidemią do tkanek docierało ledwie 24% dostarczonej witaminy E. U osób z prawidłowym poziomem lipidów pułap ten wynosił ponad 80%.

Wnioski

Wysoki poziom cholesterolu zmniejsza dostępność dostarczonej z pożywieniem (czy też w postaci suplementów) witaminy E dla komórek organizmu ludzkiego. Fakt ten, może wskazywać, że hiperlipidemia jest czynnikiem istotnie podnoszącym zapotrzebowanie na tokoferole. Warto mieć na uwadze, iż niska dostępność witaminy E jest czynnikiem zwiększającym liczbę uszkodzeń DNA i może sprzyjać rozwojowi wielu chorób.