Płatki jaglane – wartościowy składnik diety

Płatki owsiane cieszą bardzo dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie i wszystkich chcących się zdrowo odżywiać. Owsianka uznawana jest powszechnie za „idealne śniadanie”. Okazuje się, że istnieją także inne, równie cenne płatki, które warto włączyć do diety. Mowa o płatkach jaglanych, o których ciągle pisze i mówi się niewiele, a które posiadają szereg ciekawych właściwości. O jakich walorach mowa?

Przeczytaj koniecznie:

Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę gryczaną


Nie zawierają glutenu

Proso jest zbożem bezglutenowym. Otrzymane z niego płatki jaglane także glutenu zawierać nie powinny, (ale dla pewności warto wybierać te wersje, które opatrzone są znaczkiem przekreślonego kłosa, inne mogą być glutenem zanieczyszczone). Brak obecności glutenu sprawia, że płatki jaglane mogą być spożywane przez osoby, które z powodu celiakii, chorób autoimmunologicznych czy też nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią - nie mogą spożywać produktów zawierających ten składnik. Aspekt ten ma znaczenie również dla osób, które „wierzą” w moc modnej aktualnie diety bezglutenowej.

Znakomite źródło witamin z grupy B i składników mineralnych

Płatki jaglane stanowią bardzo dobre źródło witamin z grupy B. Dostarczają sporej ilości kwasu foliowego, tiaminy, pirydoksyny, oraz niacyny. Dodatkowo zwierają także pakiet cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych, takich jak: magnez (ponad 100mg w 100g produktu surowego) i cynk (3- 3,5mg w 100g surowych płatków). Płatki jaglane są też dobrym źródłem żelaza, miedzi, manganu, chromu i krzemu, który korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i stawów!

Podsumowanie

Płatki jaglane stanowić mogą wartościowy element zdrowej diety. Są proste w przygotowaniu, smaczne, a także zasobne w składniki odżywcze takie jak węglowodany złożone, witaminy, z grupy B, ważne pierwiastki. Płatki jaglane są też produktem bezglutenowym i dobrze tolerowanym pokarmowo co także jest duża zaletą.