Co zrobić by kawa działała lepiej?

Kawę regularnie pija około 75% dorosłych Polaków. Oprócz względów smakowych, głównym powodem sięgania po ten napój jest jego działanie stymulujące. Kawa wpływa na układ nerwowy zmniejszając zmęczenie i pobudzając do działania. Efekt ten wykorzystywany jest też często przez osoby aktywne fizycznie – kawa często bywa stosowana jako funkcjonalny napój przedtreningowy. Niestety, zazwyczaj przy regularnym jej piciu, działanie wyraźnie słabnie. Warto więc zastanowić się co zrobić, by je na nowo wzmocnić oraz by znów poczuć wyraźnego „kopa” konsumpcji „małej czarnej”.

Przeczytaj koniecznie:

Kawa, która spala tłuszcz

Funkcjonalne właściwości kawy

Kawa zawiera niezliczoną ilość substancji, z których pewna część wywiera złożony wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Głównymi odczuwalnymi, pozytywnymi efektami jej konsumpcji są: pobudzenie psychoruchowe oraz odczucie przyjemności związane z obecnością związków nadających jej unikalny smak i aromat. Oprócz tego kawa dodatkowo podnosi termogenezę sprawiając, że tempo metabolizmu ulega podkręceniu, a także zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają aktywność wolnych rodników. To główne, ale nie jedyne właściwości tego napoju (kawa wpływa też na funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego, równowagę wodno-elektrolitową i wiele innych).

Cukier a efekt pobudzenia

Pożądane następstwa wynikające z konsumpcji kawy można bądź to zniwelować bądź też wzmocnić ich działanie. Przykładowo, jeśli zależy nam na poprawie koncentracji dodanie do kawy odrobiny cukru może być dobrym pomysłem, podobnie też może być jeśli wykorzystujemy kawę jako napój przedtreningowy zwiększający chęć do działania i podnoszący zdolności wysiłkowe. Jeśli jednak chcemy uwypuklić odchudzające właściwości kawy, to dodatek sacharozy jest pomysłem co najmniej słabym.

Cukier a spalanie tłuszczu

Obecność cukru może pobudzić wydzielanie insuliny i zmniejszyć spalanie tłuszczu zapasowego. Poza tym węglowodany stanowić będą konkurencyjne „paliwo” dla kwasów tłuszczowych. Oczywiście można się spierać twierdząc, że jedna czy dwie łyżeczki cukru wiele nie zmienią jeśli chodzi o parcelację energii. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku treningu aerobowego średnie wydatkowanie energii mieści się w przedziale od 5 do 7kcal na minutę. Kawa posłodzona dwoma łyżeczkami cukru to około 32 – 40kcal (jedna łyżeczka to 4 – 5g). Tak więc dosładzanie jest „nie po drodze” odchudzaniu.

Kawa z posiłkiem czy na czczo?

Warto także wiedzieć, że pokarm może spowalniać wchłanianie kofeiny i modyfikować jej działanie. Np. wiele osób doświadcza uczucia senności gdy wypije kawę po węglowodanowym posiłku. Efekt ten jest niejasny, ale prawdopodobnie wynika z tego, iż generalnie po posiłku węglowodanowym często dopada nas błogostan związany ze wzrostem dostępności tryptofanu (z którego powstaje serotonina) dla tkanki nerwowej. Istnieją ograniczone dowody na to, że kofeina może zwiększać akumulację tryptofanu w mózgu. Jakikolwiek niebyły mechanizm tej zależności, mając jej istnienie na uwadze, oraz uwzględniając fakt, iż pokarm spowalnia wchłanianie kofeiny, to jeśli zależy nam na pobudzeniu, korzystniej jest pić kawę z dala od posiłku. Liczyć się należy jednak z tym, że kawa wypita na czczo może być mniej przyjazna dla śluzówki przewodu pokarmowego.

Mleko do kawy?

Kawa dodatkowo jest źródłem wielu związków o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych zaliczanych do polifenoli. W kilku badaniach wykazano, iż białka mleczne mogą wchodzić w interakcje z tymi substancjami zmniejszając ich wchłanianie. Co prawda nie były to badania z użyciem kawy, ale można zaryzykować przełożenie na nią uzyskanych wyników i z pewną ostrożnością podchodzić do mlecznych dodatków. Warto też mieć na uwadze, że niektóre z polifenoli mogą wspomagać odchudzanie. Potencjalne zmniejszanie ich dostępności nie jest więc dobrym pomysłem.

Przyprawy

Ciekawym dodatkiem do kawy są natomiast ostre i korzenne przyprawy takie jak chili, imbir, kardamon i cynamon. Obecne w nich substancje działają termogennie nasilając spalanie tłuszczu zapasowego, a także wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyagregacyjne, a wg niektórych danych naukowych – również przeciwnowotworowe. Uwzględniając wspomniane przyprawy można więc wzmocnić prozdrowotne i odchudzające właściwości kawy.