Lody – co kryją w sobie?

Chłodzą, orzeźwiają, dostarczają przyjemnych wrażeń smakowych, a do tego coraz częściej wspomina się o tym, że nie są tak groźne dla sylwetki jak inne słodkości. Mowa oczywiście o lodach, bez których nawet długo oczekiwane, upalne dni bywają nie do przyjęcia. Z racji tego, iż gdy „żar leje się z nieba” lody jedzą wszyscy, warto się zastanowić, z czego tak naprawdę się składają i jaką wartość odżywczą sobą reprezentują.

Przeczytaj koniecznie:

Słodycze przyspieszają proces starzenia

Przełomowy pomysł

Zanim przejdę do omówienia składu surowcowego i wartości odżywczej lodów, chciałbym na chwilę zatrzymać się przy samej idei tego nietuzinkowego deseru. Otóż warto wiedzieć, ze na przełomowy pomysł by stworzyć lody wpadli już pięć tysięcy lat temu.. Chińczycy! Pierwsze wersje tego przysmaku składały się po prostu z iście dietetycznych składników, a mianowicie – z owoców i... śniegu! Do Europy lody przywiózł znany podróżnik - Marco Polo. Produkcja przemysłowa ruszyła około dwóch wieków temu, a największy przełom w udoskonalaniu ich receptury dokonał się j w ciągu ostatnich kilku dekad. Jak wyglądają dzisiejsze lody?

Z czego robi się lody?

Tak naprawdę trudno byłoby zliczyć wszystkie składniki jakich używa się do produkcji lodów. Istnieje wiele wersji surowcowych i smakowych tego przysmaku. Liczyć się należy z tym, iż lody zazwyczaj zawierają jako bazę - mleko odtworzone lub sok owocowy, a jako dodatek cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Pozostałe składniki bywają różne, co sprawia, że odmienna jest też wartość odżywcza poszczególnych lodów. Poniżej lista wybranych tylko komponentów używanych do ich produkcji:

  • cukier,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • woda,
  • sok owocowy,
  • sól,
  • odtworzone mleko otłuszczone,
  • białko jaja w proszku,
  • kakao,
  • mączka chleba świętojańskiego
  • karagen (zagęstnik),
  • karboksymetyloceluloza (zagęstnik i emulgator),
  • guma guar (zagęstnik),
  • aromaty ,
  • tłuszcz roślinny (niekiedy utwardzony),
  • wiele innych.

Jak więc widać, lody stanowić mogą mieszankę najrozmaitszych składników. O ile obecność mleka czy cukru nie dziwi, o tyle dodatek utwardzonych tłuszczów roślinnych jest już powodem do niepokoju – takich wersji tego deseru należy unikać. Tłuszcze utwardzone są źródłem szkodliwych izomerów trans, które zwłaszcza gdy przyjmowane są w pakiecie z cukrem stanowią duże zagrożenie dla zdrowia i sylwetki. Sól także jest dość „dziwnym” dodatkiem. Niemniej faktem jest, ze producenci często starają się poprawić smakowitość swoich wyrobów mieszając ze sobą odpowiednie dawki soli, tłuszczu i cukru. Niestety połączenia tych składników powodują, iż gorzej działają u nas mechanizmy kontroli łaknienia, przez co po prostu jemy więcej…