Czy warto jeść ryby? Zagrożenia VS korzyści

Na temat konsumpcji ryb krążą rozmaite teorie. Z jednej strony dużo mówi się o tym, że dostarczają one wielu cennych dla zdrowia substancji, a z drugiej coraz częściej można spotkać się z alarmującymi doniesieniami dotyczącymi obecności w nich rozmaitych zanieczyszczeń groźnych dla naszego zdrowia. Warto się więc zastanowić czy korzystnie jest po ryby sięgać regularnie włączając je na stałe do menu, czy korzystniej też jest po prostu ich unikać.

Przeczytaj koniecznie:

Koniecznie ryba czy wystarczy kapsułka?

Prozdrowotne składniki zawarte w rybach

Ryby bez wątpienia dostarczają wielu cennych dla nas składników pokarmowych. Są źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, cynku, a także substancji, których często w naszej diecie brakuje takich jak długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (EPA i DHA), witamina D (jej niedobory dotyczą nawet 90% populacji), selenu (żyjemy na glebach ubogich w selen, przez co jest go mało w warzywach i wielu innych pokarmach). Za najbardziej wartościowe uznaje się ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź czy makrela. Z drugiej strony jednak to często właśnie o nich się mówi, że zawierają najwięcej szkodliwych związków chemicznych.

Zagrożenie ukryte w rybach

Ryby oprócz składników odżywczych zawierają także substancje, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Mowa tutaj chociażby o związkach rtęci, dioksynach czy polichlorowanych bifenylach i innych truciznach, które mogą odkładać się w naszych tkankach i sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Istnieją dowody, że nadmierna ekspozycja na działanie wymienionych substancji jest po prostu szkodliwa. Dlatego też dylemat – czy jeść ryby, czy też ich unikać – jest jak najbardziej uzasadniony i aktualny. Na szczęście istnieją dane na podstawie których możemy spróbować wyciągnąć pewne wnioski odpowiadając tym samym na pytanie zawarte w tytule niniejszego artykułu i zarazem – zaspokajając ciekawość.

Dane naukowe

Podobne do dylematów przedstawionych w tym opracowaniu gnębią także współczesnych naukowców. Badacze z Laboratorium Channing Harvard Medical School postanowili przyjrzeć się bliżej kwestii wpływ konsumpcji ryb na zdrowie porównując ewentualne zagrożenia i potencjalne korzyści. Dariush Mozaffarian i Eric Rimm w swojej podsumowując wyniki dostępnych badań i prac innych naukowców uznali, że korzyści wnikające z regularnej konsumpcji ryb przewyższają zdecydowanie ewentualne ryzyko związane z większą podażą zawartych w nich zanieczyszczeń środowiskowych. Autorzy dodatkowo obliczyli, że włączenie do diety dwóch porcji ryby morskiej tygodniowo pozwala obniżyć ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego chorobą wieńcową o 36%, a zarazem też zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z innych przyczyn zdrowotnych o 17%.

Wnioski

Istnieją racjonalne powody by sądzić, iż regularna konsumpcja ryb niesie za sobą wiele korzyści, które istotnie przewyższają ewentualne ryzyko wystąpienia komplikacji zdrowotnych związanych z ekspozycją na działanie zawartych w nich zanieczyszczeń środowiskowych.