Czy to prawda, że mleko zakwasza organizm?

O mleku w ostatnim czasie pisze się i mówi różne brzydkie rzeczy. Faktycznie nachalna kampania zachęcająca dzieci, młodzież, a pośrednio nawet dorosłych do pica mleka musiał się spotkać za adekwatną odpowiedzią. W końcu przecież, nie każdy mleko pić powinien. Niemniej coraz częściej można odnieść wrażenie, że mleku przypisywane są wady, co do których de facto należy mieć wątpliwości – czy je faktycznie posiada. Tak też jest właśnie z kwasotwórczym potencjałem mleka.

Przeczytaj koniecznie:

Mleko jako napój potreningowy

 

Mleko a równowaga kwasowo-zasadowa

Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego, a te w zdecydowanej większości charakteryzują się kwasotwórczym potencjałem. Jeśli jednak zerkniemy na jego wartość odżywczą to okaże się, iż charakteryzuje się ono w miarę wyrównanym udziałem składników zakwaszających w stosunku do składników alkalizujących. Oczywiście takiej analizy nie dokonamy „w pamięci”, możemy ją przeprowadzić korzystając np. z kalkulatora „PRAL”:

http://www.maxmcarter.com/pral/pral_calc_form.php

Alternatywnie możemy też po prostu zerknąć do tabel z danymi opartymi na indeksie PRAL (wartości ujemne wskazują, że produkt jest zasadotwórczy):

http://www.precisionnutrition.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Na podstawie podanych danych obliczymy lub po prostu zobaczymy, że mleko co prawda ma delikatnie kwasotwórcze właściwości, ale w porównaniu do innych produktów zwierzęcych, a także większości zbóż i orzechów są to odchylenia minimalne. Warto wiedzieć, iż określanie potencjału zasado lub kwasotwórczego żywności w oparciu o indeks PRAL daje pewne szacunkowe wyobrażenie na ten temat, ale nie jest bardzo dokładne. Większą precyzją oczywiści charakteryzować będą się odpowiednio ukierunkowane badania naukowe, a takie w przypadku mleka – zostały niedawno przeprowadzone. Co się okazało?

Warto wiedzieć, że podczas badania w ramach, którego oznaczano ilość wydalanych z moczem ustroju kwasów (w tym kwasu fosforowego, kwasu siarkowego, a także dwuwęglanu), okazało się że mleko jest produktem zasadotwórczym. Kwasotwórcza okazała się natomiast cola (czemu trudno się dziwić) i woda – co może dla wielu osób być zaskakujące (oczywiście nie każda woda jest kwasotwórcza). Z treścią publikacji można zapoznać się po kliknięciu w poniższy link:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081694