Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Owoce VS carbo po treningu

Owoce VS carbo po treningu

Tadeusz Sowiński

Przyjął się taki pogląd, który mówi, iż o ile w ciągu całego dnia konwencjonalna żywność ma miażdżącą przewagę nad odżywkami dla sportowców, o tyle w okresie powysiłkowym preparaty tego typu deklasują artykuły żywnościowe dostępne w sklepach spożywczych. Cóż, w praktyce sytuacja wcale nie jest tak oczywista, co łatwo zobrazować na przykładzie produktów węglowodanowych i tych konwencjonalnych i tych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Tak więc kwestia jak najszybszego przyjęcia węglowodanów po wysiłku nabiera znaczenia dopiero wtedy gdy częstotliwość treningów jest bardzo wysoka (czyli gdy np. przypadają one 2 razy dziennie, lub jednego dnia wieczorem, a kolejnego dnia – rano). Nie oznacza to jednak, że tempo uzupełniania glikogenu – ma, ale w określonych okolicznościach.

Mając powyższe aspekty wyjaśnione możemy przejść do docelowej części artykułu.

Carbo czyli co?

Preparaty węglowodanowe typu „carbo” to środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego składające się oczywiście w większości z węglowodanów. Ich formuła niekiedy uzupełniona jest przez składniki takie jak:

  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • dodatki takie jak tauryna czy glutamina,
  • dodatki smakowe, barwniki, aromaty, słodziki.
  • Należy mieć na uwadze, że  udział łączny takich dodatków jest symboliczny.  

Bazą węglowodanową preparatów typu „carbo” są maltodekstryny czyli węglowodany złożone, pozyskiwane w procesie częściowej hydrolizy skrobi (enzymatycznej depolimeryzacji). W przewodzie pokarmowym rozkładane są one błyskawicznie do glukozy i w tej formie następnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Innymi słowy carbo to po prostu polimery glukozy, albo inaczej – cząsteczki glukozy połączone ze sobą w łańcuchy, które rozbijane są przez enzymy amylolityczne.

Co siedzi w owocach?

Owoce, podobnie jak preparaty węglowodanowe także składają się z cukrów, z tym że zawierają ich procentowo mniej (około 8 – 20%), a także są źródłem nie tylko glukozy ale też fruktozy. I właśnie obecność fruktozy jest często przedstawiana jako wada owoców, bo – jak się przyjęło – cukier ten jest podobno bezużyteczny jeśli chodzi o odnawianie energetycznych rezerw ustrojowych. Dodatkowo owoce oprócz wody (około 75 – 90%), dostarczają też pewnej ilości:

  • witamin,
  • składników mineralnych,
  • flawonoidów,
  • a także niewielkich ilości błonnika.


W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Trening

Poprzednia strona 2 / 3 Następna strona