Dlaczego tłuszcz trzewny jest taki niebezpieczny?

O tym, że nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób wiedzą dziś chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę dlaczego tak się dzieje. Jeszcze mniej osób zna przyczynę, przez którą to właśnie tłuszcz trzewny (czyli zmagazynowany wewnątrz jamy brzusznej) jest najgroźniejszy dla zdrowia. W niniejszym artykule wyjaśnię te zależności.

Przeczytaj koniecznie:

Brunatna tkanka tłuszczowa

Poznaj swój tłuszcz

Chociaż zdecydowanie największa część naszych zapasów energetycznych magazynowana jest w tkance tłuszczowej podskórnej, to ilości tłuszczu zapasowego odkładane są również w innych miejscach ludzkiego ciała, a mianowicie:

  • w obrębie narządów wewnętrznych (tłuszcz wisceralny zwany trzewnym),
  • w okolicy gruczołów piersiowych,
  • w rejonie narządów płciowych,
  • w obszarze mięśni.

Z punktu widzenia estetyki sylwetki największym problemem wydaje się być właśnie tłuszcz podskórny. Raz, że to on jest najbardziej widoczny (tworzy charakterystyczne fałdy), a dwa – jest go najwięcej. Trzeba jednak mieć na uwadze, że w odniesieniu do zdrowia metabolicznego zdecydowanie największym zagrożeniem jest tłuszcz wisceralny.

Jak to możliwe, że jedna tkanka tłuszczowa jest groźniejsza od innej?

Założenie mówiące, iż lokalizacja tkanki tłuszczowej jest czynnikiem rzutującym na jej wpływ na organizm tak długo będzie wydawać się niedorzeczna, jak długo nie będziemy brać pod uwagę, że adipocyty – oprócz tego, że magazynując energię mają także funkcje endokrynne. Oznacza to, że wydzielają one rozmaite substancje wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Ten wpływ niestety nie zawsze jest korzystny…

Badania naukowe pokazuje, że najbardziej aktywny metabolicznie jest tłuszcz trzewny. I to on uwalnia najwięcej substancji, których zwiększona sekrecja okazuje się zabójcza dla zdrowia.

Ale o co chodzi z tym tłuszczem wisceralnym?

Istnieją dowody naukowe, które potwierdzają, że wraz ze wzrostem ilości zasobów tkanki tłuszczowej wisceralnej drastycznie zwiększa się ryzyko rozwoju chorób takich jak

  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • nadciśnienie,
  • zespół metaboliczny.

Wynika to z tego, iż tkanka tłuszczowa trzewna wytwarza duże ilości prozapalnych i nasilających insulinooporność adipokin takich jak m.in.:

  • interleukina-6 (IL-6)
  • inhibitor aktywatorów plazminogenu Inhibitor aktywatorów plazminogenu typu 1 (PAI-1)
  • czynnik martwicy nowotworu, (TNF-alfa),
  • rezystyna.

Wymienione powyżej substancje wyróżniają się wysoką aktywnością biologiczną i oddziałują rozmaite tkanki i narządy. Wybrane z nich stymulują rozwój blaszki miażdżycowej, inne zaburzają funkcje śródbłonka naczyniowego co sprzyja nadciśnieniu, jeszcze inne upośledzają  działanie insuliny, doprowadzając do insulinooporności, co przyczynia się do rozregulowania metabolizmu.