Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Kardamon - zapomniana przyprawa o ciekawych właściwościach

Kardamon - zapomniana przyprawa o ciekawych właściwościach
Przyprawy to cenny dodatek do zdrowej diety. Umiejętny ich dobór nie tylko poprawia walory kulinarne spożywanych potraw, ale także pomaga zaopatrzyć organizm w wiele cennych substancji. Przykładem przyprawy, która łączy w sobie nietuzinkowy smak i aromat z bogactwem związków prozdrowotnych jest kardamon.

Kilka słów wstępu na temat kardamonu

Kardamon to tak naprawdę trzy gatunki roślin należących do rodziny imbirowatych, których niedojrzałe nasiona od wieków wykorzystywane są zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych. Ojczyzną kardamonu są Indie, ale oczywiście przyprawa ta przyjęła się we wszystkich rejonach świata. W Polsce jednak ciągle nie docenia się jej walorów, a szkoda stanowić, posiada ona bowiem szereg ciekawych właściwości, które wykraczają poza walory smakowo-zapachowe.

Kardamon przeciw nowotworom

Kardamon zawiera pakiet substancji posiadających właściwości antyoksydacyjne  i antyproliferacyjne. dzięki tym walorom pomaga zmniejszyć nadmierną aktywność wolnych rodników oraz zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym. Istnieją badania potwierdzające, że wyższe spożycie kardamonu może wiązać się z niższym ryzykiem występowania raka jelita grubego. Zależność ta wymaga jeszcze głębszego zbadania, niemniej biorąc pod uwagę dostępne dane, raczej należy być optymistą w kwestii przeciwnowotworowych właściwości kardamonu.

Kardamon a układ krążenia

Już od wieków wskazywano na to, iż kardamon pozytywnie wpływa na serce. Dziś wiemy, że tradycyjne przekazy mają potwierdzenie w badaniach naukowych. Eksperymenty przeprowadzone przez badaczy z Department of Pharmacology and Pharmaceuticals at the College of Pharmacy of King Saud University w Arabii Saudyjskiej wskazują, iż kardamon zawiera substancje o wielokierunkowym, pozytywnym wpływie na układ krążenia. Na podstawie odstępnych danych należy stwierdzić, iż obecne w kardamonie związki wykazują następujące właściwości:

  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi pozytywnie wpływając na funkcje śródbłonka naczyniowego,
  • pomagają regulować poziom lipidów we krwi oddziałując na funkcje wątroby,
  • działają przeciwzapalnie (a stan zapalny leży u podłoża rozwoju miażdżycy).

Kardamon a przewód pokarmowy

Tradycyjne przekazy również wspominają o  pozytywnym wpływie kardamonu na procesy trawienia. Wskazują na to zalecenia medycyny ajurwedyjskiej jak i chińskiej medycyny ludowej. Znowuż i te walory wspomnianej przyprawy znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych. Olejki eteryczne obecne w kardamonie nasilają wydzielanie soków trawiennych i wykazują właściwości łagodzące zaburzenia żołądkowo-jelitowe (co zwłaszcza w okresie poświątecznym może być cennym walorem) Mało tego w kardamonie obecne są też związki hamujące namnażanie i rozwój drobnoustrojów za wybrane infekcje pokarmowe.

Podsumowanie

Kardamon jest przyprawą, o której istnieniu warto sobie przypomnieć zarówno z powodu jej walorów kulinarnych jak i prozdrowotnych. Kardamon znakomicie komponuje się z daniami kuchni indyjskiej a także z kakao i kawą (gdzie uzupełnić może się z dodatkiem wanilii lub cynamonu).

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę