Tłuszcz i odchudzanie: olej kokosowy VS oliwa

Jeszcze dwie dekady temu omawianie odchudzających właściwości tłuszczów pokarmowych mogłoby być postrzegane jako grube nieporozumienie. Dziś natomiast takie zależności mało kogo dziwią. Istnieją bowiem dowody na to, że odpowiednie zbilansowanie diety pod względem jakościowego i ilościowego doboru produktów dostarczających lipidów, może przyczyniać się do poprawy kompozycji sylwetki. Ostatnio integralnymi elementami diet redukcyjnych są produkty takie jak oliwa i olej kokosowy. Warto więc zastanowić się, który z wymienionych tłuszczów korzystniej wpływa na masę i skład ciała.

Przeczytaj koniecznie:

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

 

W badaniu wzięło udział 49 kobiet i mężczyzn z nadwagą w wieku od 19 do 50 lat. Uczestnicy otrzymali jako dodatek do diety redukcyjnej od 18g do 24 g oleju MCT lub oliwy z oliwek na dobę. Interwencja trwała łącznie 16 tygodni. Ochotnicy regularnie brali udział w grupowych poradach dotyczących redukcji tkanki tłuszczowej, regularnie też byli poddawani badaniom antropometrycznym. Zmiany w tkance tłuszczowej były szacowane na początku oraz w punkcie końcowym badania przy zastosowaniu tomografii komputerowej i metody DEXA (są to bardzo dokładne badania).

Wyniki badania

Wyniki badania okazały się dość ciekawe. Co prawda, część uczestników się wykruszyła (tak często się zdarza) i jedynie 31 z nich ukończyło eksperyment, ale wzięto ten fakt oczywiście pod uwagę przy finalnej analizie danych. Przechodząc do meritum:

  • konsumpcja oleju MCT wywołała bardziej znaczącą utratę masy ciała niż oliwa z oliwek,
  • konsumpcja oleju MCT doprowadziła zarazem do większej utraty tkanki tłuszczowej,
  • powyższy efekt był szczególnie wyraźny w obrębie tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w centralnej części sylwetki.

Wnioski z badania

Stosowanie oleju MCT jako elementu diety redukcyjnej, może wspomagać utratę tkanki tłuszczowej bardziej niż ma to miejsce w przypadku oliwy z oliwek.

Jak olej MCT ma się do oleju kokosowego?

To co najbardziej może dziwić to fakt, iż w artykule mającym odnosić się do wpływu oleju koksowego na masę i skład ciała, zacytowane zostały wyniki badania z użyciem oleju MCT. Otóż warto wiedzieć, że choć udział poszczególnych kwasów tłuszczowych w przypadku obydwu wymienionych tłuszczów nie jest zupełnie ze sobą tożsamy, to wspólnym mianownikiem dla obu produktów jest wysoki udział triacylogliceroli o średnich łańcuchach, a na podstawie wszystkich dostępnych danych należy stwierdzić, że to ich obecność odpowiada za unikalne walory oleju MCT. Można więc zaryzykować stwierdzenie, iż w przypadku oleju kokosowego uzyskane wyniki byłyby prawdopodobnie zbliżone do tych zaobserwowanych w zacytowanym eksperymencie naukowym. Oczywiście dla stuprocentowej pewności można zastosować czysty olej MCT.