Modna quinoa – czy warto włączyć ją do diety?

Quinoa zwana także komosą ryżową, należy do produktów żywnościowych cieszących się niezwykle wysoką renomą. Mając to na uwadze, warto zastanowić się czy to tylko chwilowa moda czy może też faktycznie istnieją rzetelne przesłanki, by uznawać ją za nieprzeciętnie wartościowy składnik zdrowej diety?

Przeczytaj koniecznie:

Znudził Ci się zwykły ryż? Spróbuj ryżu basmati

 

Źródło prozdrowotnych substancji nieodżywczych

Quinoa oprócz wymienionych przed chwilą składników odżywczych, dostarcza także substancji bioaktywnych oddziałujących pozytywnie na nasz organizm. Zaliczyć można do nich przede wszystkim flawonoidy, takie jak chociażby kwercetyna. Substancje te wspierają naturalne mechanizmy obronne, neutralizując nadmiar wolnych rodników. Ponadto wspomniane flawonoidy posiadają także właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i poprawiające nastrój!

Quinoa w badaniach naukowych

Wpływ komosy ryżowej na funkcjonowanie organizmu ludzkiego bywał przedmiotem badań. W jednej z takich prób włączenie wspomnianego produktu do diety, w sposób korzystny wpływało na markery zdrowia metabolicznego, co manifestowało się poprawą profilu lipidowego i obniżeniem glikemii na czczo poziomu glukozy.

Quinoa a praca nad sylwetką

Quinoa znakomicie komponować się będzie z założeniami diet redukcyjnych (o ile nie są to diety skrajnie niskowęglowodanowe). Komosa jest bowiem znakomitym źródłem błonnika, potęgującego uczucie sytości po posiłkach i pomagającego normalizować glikemię. Dodatkowo dostarcza też sporej ilości pełnowartościowego białka. Wysoka gęstość odżywcza jest kolejnym walorem pomagającym uczynić dietę pełnowartościową.

Rysy na majestacie…

Quinoa do tej pory została przedstawiona przeze mnie w samych superlatywach. Tymczasem produkt ten ma też pewne wady, a największą jest…. cena! Za 100g tego produktu trzeba zapłacić nawet kilkunastokrotnie więcej, niż za taką samą ilość ryżu, kaszy czy płatków owsianych. To jest istotny problem czyniący komosę produktem dla osób dobrze usytuowanych. Poza tym quinoa zawiera także związki antyodżywcze, które mogą hamować wchłanianie składników mineralnych i niektórych witamin. O tym co ciekawe, mówi i pisze się rzadziej niż w przypadku produktów zbożowych.

Podsumowanie

Komosa ryżowa bez wątpienia należy do produktów, które warto włączyć do diety. Jej wysoka zwartość odżywcza czyni ją pokarmem uniwersalnym i ponadczasowym. Z drugiej strony komosa jest produktem nieprzeciętnie kosztownym nawet jak na swoje walory. W dietetyce trudno przeliczać „opłacalność” jedzenia zwłaszcza, gdy brakuje kontekstu stanowiącego należyte tło do porównywania. Dokonując wyboru dotyczącego jej zakupu należy pamiętać, że nie jest to „cud natury” wart każdej ceny, a jedynie wartościowy produkt żywnościowy o wysokiej wartości odżywczej.