Nabiał stanowić może cenne uzupełnienie codziennego menu przede wszystkim w pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B, a także w tłuszcz oraz witaminy A, E, D i K2. Nie wszystkie przetwory mleczne są jednak równie pożądanym składnikiem zdrowej diety. Niestety często mamy w zwyczaju wybierać produkty gorszej jakości takie jak serki smakowe i jogurty owocowe pomijając pokarmy o wysokiej wartości odżywczej.
Bez wątpienia do szczególnie godnych uwagi należy ser mozzarella. Chcesz wiedzieć dlaczego powinieneś go jeść? Poniżej pięć najważniejszych powodów.
Bogactwo wapnia
Wapń jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Jego biologiczna rola wykracza daleko poza wpływ na zęby i kości. Niestety znaczna część Polaków nie dostarcza odpowiedniej dawki tego pierwiastka wraz z pokarmem. Produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia, jednak nie wszystkie charakteryzują się równie wysoką jego zawartością. Tak często polecany chudy twaróg zawiera w 100g niespełna 100mg tego pierwiastka (zalecane dzienne spożycie mieści się w przedziale od 900 do 1200mg). Dla porównania w mozzarelli jest go ponad pięć razy więcej! Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.
Wysoka zawartość witaminy B12
Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego, uczestniczy też w przemianach metabolicznych węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory zdarzają się u wegan, osób starszych, a także przy zaburzeniach mikroflory jelitowej, które dotyczyć mogą stosunkowo wielu osób. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również – sery podpuszczkowe miękkie, takie jak mozzarella. W 100g porcji zawarte jest 2,6 mcg tej witaminy, czyli 100% dziennego zapotrzebowania.
Cudowny selen
Rola selenu w organizmie cały czas jest intensywnie badana. Wiadomo, że niedostateczna podaż tego pierwiastka może sprzyjać wielu chorobom, w tym również nowotworom. Niestety na terenie naszego kraju jego spożycie jest stosunkowo niskie, warto więc starać się zwrócić uwagę na to by w diecie regularnie pojawiały się dobre źródła selenu, którym bez wątpienia jest ser mozzarella. W 100g produktu zawarte jest około 20 mcg tego pierwiastka. Taka dawka pozwala pokryć około 40 – 50% dziennego zapotrzebowania.
Cenne tłuszcze
Chociaż ser mozzarella jest głownie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie cieszą się dobrą renomą, to warto nadmienić, że część nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm. Mozzarella zawiera także sprzężone diety kwasu linolowego, czyli popularne CLA – składnik preparatów odchudzających. Oprócz tego dostarcza także pewnej dawki fosfolipidów korzystnie wpływających na układ nerwowy, gospodarkę energetyczna i funkcjonowanie wątroby.
Walory kulinarne
Nie bez znaczenia są też walory kulinarne mozzarelli, która nadaje sienie tylko do dań spożywanych na surowo takich jak sałatki czy kanapki, ale także sprawdzi się jako składnik potraw poddawanych obróbce termicznej, którym nada charakterystyczny, smak i aromat oraz udzieli swojej „ciągliwej” konsystencji… Z mozzarelli przyrządzić można również błyskawiczne dania i przekąski, takie jak caprese - wystarczy ją pokroić, przełożyć pomidorem, polać oliwą i przyprawić pieprzem i bazylią.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.