Czego nie wiesz na temat czekolady?

Chociaż mogłoby się wydawać, że dobrze wszystkim znana czekolada dziś już niczym zaskoczyć nie może, to prawda wygląda inaczej. W ostatnich latach ze świata nauki docierają coraz to bardziej intrygujące dane dotyczące tego smakołyku. Niektóre dane wydają się wręcz mało prawdopodobne, stawiają bowiem czekoladę w niezwykle pozytywnym świetle!

 

Gorzka czekolada- produkt niskowęglowodanowy

Chociaż czekolada wydaje się być produktem składającym się w dużej mierze z cukru, to w rzeczywistości wcale tak być nie musi. Wiele zależy od tego po jaki rodzaj tego smakołyku sięgniemy. Oczywistym faktem jest, że powinna być to wytrawna wersja czekolady, dodatkowo trzeba pamiętać, że jeśli chcemy ograniczać spożycie cukru, to powinniśmy wybrać produkt o zawartości kakao wynoszącej 90%. Te najbardziej wytrawne wersje czekolady dostarczają w 100g niewiele niespełna 20g węglowodanów strawnych. Wychodzi na to, że jeden rządek  takiego smakołyku (czyli 20g) to zaledwie 3 – 4g cukru, czyli stosunkowo niewiele… Na tego typu deser mogą więc sobie pozwolić również osoby odchudzające się i stosujące restrykcyjne diety niskowęglowodanowe.

Czekolada poprawia samopoczucie

Chociaż mówi się o tym wiele, to najczęściej stwierdzenie zgodnie, z którym czekolada poprawia nastrój bywa postrzegane raczej jako plotka niż naukowo potwierdzony fakt. Tymczasem prawda jest taka, że faktycznie konsumpcja czekolady może poprawiać nastrój i wynika to najprawdopodobniej nie tylko z tego, że jest ona słodka i tłusta. Istnieją dane sugerujące, że za „euforyzujące” właściwości czekolady odpowiadają związki z grupy kannabinoidów, takie jak anandamid (AEA). Przypominam, że kannabinoidy występują m.in. w… marihuanie. Być może też pewien wpływ na wspomniany efekt mają substancje takie jak:

  • kofeina,
  • teobromina,
  • tyramina,
  • fenyloetylamina i jej pochodne,
  • związki aromatyczne,
  • no i oczywiście wspomniane wcześniej cukry i lipidy.

To, że czekolada poprawia nastrój nie oznacza, że należy podchodzić do jej walorów w sposób bezkrytyczny i sięgać po nią przy każdej zniżce formy…

Czekolada nie wywołuje bólu głowy

Wiele osób wierzy w to, że czekolada jest produktem wywołującym ból głowy. Faktycznie, na rzecz takiego twierdzenia przemawia fakt, iż smakołyk ten zawiera pewne ilości tyraminy – substancji, którą wiąże się z występowaniem wspomnianej przypadłości. Badania naukowe raczej nie dają dobrego wsparcia tym przekonaniom. Większość specjalistów zajmujących się tą tematyką uważa, że jest mało realne aby konsumpcja czekolady sama w sobie wywoływała bóle głowy czy też przyczyniała się do nasilenia objawów bólowych, istnieją też dowody na to, że taka zależność występuje tylko w przypadku osób przekonanych o takich właściwościach tego smakołyku. Dla zainteresowanych – skrót publikacji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9453274

Podsumowanie

Jak widać czekolada ma wiele ciekawych właściwości, choć podkreślić należy, że prozdrowotne walory dotyczą raczej wytrawnej wersji tego smakołyku. Dla dobrej jakościowo, gorzkiej czekolady jak najbardziej może się pojawić miejsce w zdrowej diecie, warto jednak pamiętać o umiarze w konsumpcji. W końcu to przecież czekolada…