Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Cellulit od podszewki: dieta a cellulit

Cellulit od podszewki: dieta a cellulit

Tadeusz Sowiński

Cellulit to jeden z kluczowych problemów estetycznych, dotykających kobiety w różnym wieku. Zrozumienie mechanizmów odpowiedzialnych za jego powstawanie, a także opracowanie skutecznych metod radzenia sobie z tą przypadłością, to aspekty mające istotne znaczenie dla estetyki kobiecej sylwetki. Niniejszy artykuł jest kontynuacją opracowania dotyczącego problematyki cellulitu, tym razem jednak poruszone zostaną aspekty praktyczne, związane z planowaniem działań ukierunkowanych na redukcję objawów tej przypadłości.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Zanim przeczytasz ten artykuł

Niniejszy artykuł stanowi kontynuację tematu podjętego w poprzednim opracowaniu, które poświęcone zostało mechanizmom odpowiedzialnym za powstawanie wspomnianej przypadłości. W celu bardziej holistycznego zrozumienia tematu i lepszego usystematyzowania wiedzy, zasadne byłoby przeczytanie poprzedniego tekstu przed lekturą tego artykułu, a można to zrobić po kliknięciu w poniższy link:

http://potreningu.pl/articles/4718/cellulit-od-podszewki-wprowadzenie-do-tematu

Jednocześnie fanów EBD i twardych faktów naukowych chciałbym uprzedzić, że niniejszy artykuł pozwala sobie na rozmaite spekulacje.

Dieta a cellulit

O roli czynników żywieniowych w procesie powstawania cellulitu, z jednej strony, oraz ich wpływie na redukcję symptomów tej przypadłości, pisze i mówi się wiele. Niestety większość obiegowych informacji nie ma dobrego wsparcia w literaturze fachowej. W ogóle temat jest bardzo słabo zbadany, stąd też skazani jesteśmy w dużej mierze na spekulacje. Oczywiście, domysły można oprzeć na przesłankach naukowych, ale nie będą one miały charakteru twardych faktów, a jedynie potencjalnie możliwych zależności. Jak zostało bowiem wspomniane, największy wpływ na rozwój cellulitu ma aktywność hormonów płciowych takich jak estrogeny, a te tylko w niewielkim stopniu powiązane są ze sposobem odżywiania.

Dieta redukcyjna a cellulit

W zasadzie najrozsądniejszym rozwiązaniem żywieniowym, mogącym potencjalnie pomóc w zmniejszeniu nasilenia objawów cellulitu, jest dieta redukcyjna. Obniżenie podaży energii, połączone z poprawą jakości spożywanej żywności, powinno doprowadzić do ubytku tkanki tłuszczowej, również tej podskórnej, co  znowuż winno mieć przełożenie na powierzchowne aspekty estetyczne. I faktycznie, badania naukowe wskazują, że często tak właśnie się dzieje, ale… nie jest to regułą. U niektórych osób bowiem wprowadzenie diety redukcyjnej powoduje nasilenie objawów cellulitu, na co wskazują autorzy tej publikacji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16874227

Czy to oznacza, że dieta nie ma tutaj znaczenia? Cóż, codzienne obserwacje wydają się temu przeczyć, ale brak dla nich rzetelnego, naukowego uzasadnienia.

Dieta a estrogeny

Brnąc dalej w kierunku spekulacji, ale ciągle starając się nie tracić kontaktu z ziemią, można pochylić się nad tematem estrogenów i ksenoestrogenów pokarmowych. Otóż nie ulega wątpliwości, ze żywność, którą na co dzień spożywamy, jest źródłem związków o działaniu estrogennym. Są to albo prawdziwe hormony (np. siarczan estronu w nabiale), albo też substancje naturalne (genisteina z soi) lub też te pochodzenia przemysłowego (bisfenol A). Wszystkie te związki posiadają właściwości estrogenowe. Czy należy ich unikać w celu zmniejszenia nasilenia objawów cellulitu? Wydaje się to prawdopodobne, zwłaszcza dotyczy to bisfelonu, w przypadku którego udowodniono ponad wszelką wątpliwość szkodliwy wpływ na zdrowie.

Ksenoestrogeny w żywności, czyli Bisfenol A i spółka

Ksenoestrogenami nazywa się związki chemiczne, które w organizmie ludzkim wykazują aktywność zbliżoną do hormonów - estrogenów. Ich aktywność jest wysoce niepożądana, wywoływać mogą one bowiem szereg hormonalnych zaburzeń i stanowić przyczynę wielu chorób. Ksenoestrogny są niejednorodną grupą związków - zarówno pod względem budowy  jak i właściwości chemicznych. W zasadzie jedyną łączącą je cechą jest wspomniana powyżej aktywność hormonalna.



W artykule mówimy o: Zdrowie Uroda Ladies

1 / 3 Następna strona