Czy lody tuczą?

Gdy na zewnątrz robi się ciepło i słonecznie, na każdym rogu zaczynają nas kusić wszelkiego rodzaju lody, koktajle, czy desery lodowe. Mało kto potrafi odmówić sobie takiej przyjemności. Dodatkowo dość powszechna stała się teoria, iż lody to ujemne kalorie, a więc ich spożywanie nie tuczy.

Przeczytaj koniecznie:

Owocowy smoothie – sposób na smaczny i zdrowy deser!

Tak dobrze niestety nie jest. Prawdą jest, że nasz organizm zużywa więcej energii, wtedy gdy spożywamy zimne produkty, po to by je ogrzać. Nie sprawia to jednak w żaden sposób, że kalorie z lodów stają się ujemne. Na ogrzanie litra lodów organizm może potrzebować około 50kcal. Litr lodów, w zależności od ich rodzaju i składu, dostarcza około między 1000-2000 kcal. Prosta matematyka pokazuje więc, że w żadnym wypadku organizm nie zużywa więcej kalorii na ogrzanie lodów, niż ilość kalorii, jaką lody te dostarczają. Nie są to więc kalorie ujemne.

Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z przyjemności, jaką są lody.

Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dostarczamy w ten sposób dodatkową ilość kalorii, która w dużej mierze pochodzi z cukru.

Niestety, większość lodów dostępnych na rynku zawiera zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy.

Decydując się na lody, warto sprawdzić ich skład i decydować się na te, które opierają się o takie produkty jak śmietana, mleko, jajka oraz ewentualnie cukier i dodatki typu kakao czy owoce.

Niestety większość lodów, jakie możemy nabyć zawiera w swoim składzie również utwardzane tłuszcze roślinne, mąkę pszenną, gumę guar, karagen, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko i jajka w proszku, konserwanty, zagęstniki.

Wiele dodatków, jakie znajdziemy w sklepowych lodach, to jedynie wymysł producentów, mający służyć obniżeniu kosztów produktu oraz sprawienia, że konsument z pewnością po dane lody wróci.

Niewiele jest lodów z prawdziwego zdarzenia. Warto jednak wiedzieć, że takie są. Przeglądając ofertę sklepów znajdziemy, co najmniej dwie marki lodów, po które warto sięgnąć. Dlatego też namawiam, by nie być obojętnym na skład produktów, które lądują w naszym koszyku. Lody takie wyróżniają się z pośród innych również ceną.

Dobrym pomysłem jest przygotowywanie lodów samodzielnie w domu.

Już proste w wykonaniu sorbety owocowe, czy też lody na bazie jogurtu i bananów z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Poniżej przedstawiam jeden z prostych pomysłów, który sprawdzi się również dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Banany (trzy sztuki) kroimy na plastry i wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Następnie blendujemy banany z przestudzoną kawą (50ml) i jogurtem. Na początku banany będą twarde i trudne do zmiksowania, ale z czasem będą miękły i powstanie "plastyczna" masa. Tak przygotowaną masę możemy nakładać do miseczek, dowolnie przyozdabiać bakaliami i owocami.

Podsumowując, lody nie muszą stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki, jeśli na co dzień dbamy o to, jak wygląda nasza dieta.  Pod warunkiem jednak, że nie zjadamy ich codziennie w ogromnych ilościach. Warto dbać również o skład lodów, które wybieramy.