Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Suplementy dla zdrowia

Suplementy dla zdrowia

Tadeusz Sowiński

Współczesny rynek suplementów diety oferuje nam niezliczone możliwości uzupełniania codziennego menu w przeróżne, niestety – nie zawsze potrzebne substancje. Oprócz wielu totalnie zbytecznych środków są i takie, które mogą okazać się niezmiernie przydatne w rutynowej suplementacji. Do grupy preparatów zawierających często deficytowe składniki naszej diety należą takie, które zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i witaminę D.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Wpływ kwasów omega 3 na organizm

Odpowiednio wysokie spożycie kwasów omega 3 jest istotne szczególnie dla zachowania dobrej kondycji układu krążenia. Dane naukowe wskazują, że zapewnienie optymalnej podaży EPA i DHA w diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Dostępna literatura sugeruje również, iż kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, nowotworowych, a prawdopodobnie także: autoimmunologicznych. Lipidy te mogą też pośrednio zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości, choć w tej materii potrzebne są jeszcze bardziej zaawansowane badania.

Zalecane spożycie kwasów omega 3

Jeśli chodzi o zalecane ilościowe spożycie kwasów omega 3, to normy żywienia dla populacji polskiej zalecają by:

  • spożycie kwasu alfa linolenowego wynosiło minimum 0,5% dziennej podaży energii z pożywienia,
  • spożycie kwasów EPA i DHA wynosiło 250 – 500mg.

Instytucje takie jak Heart Foundation zalecają dzienną sumaryczną dawkę EPA i DHA na poziomie 500mg lub też 3500mg tygodniowo. W przypadku istniejących już nieprawidłowości zdrowotnych, takich jak hipertriglicerydemia czy nadciśnienie tętnicze zaleca się dawki EPA i DHA na poziomie 1 - 3g na dobę lub też niekiedy jeszcze większe. Z drugiej strony warto wiedzieć, że nadmiar tych lipidów w diecie też nie jest wskazany.

Nadmiar omega 3

Konsekwencją zbyt wysokiej podaży bywa z jednej strony wzrost poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – czyli tzw. „złego cholesterolu”), a z drugiej - większa ich podatność na utlenianie. O ile wzrost poziomu LDL niekoniecznie musi stanowić problem (gdyż zjawisku temu najprawdopodobniej towarzyszy korzystna zmiana wielkości cząstek lipoprotein) o tyle utlenione frakcje LDL są niezwykle niebezpieczne dla kondycji śródbłonka naczyniowego i mogą zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. W jednym z eksperymentów naukowych zaobserwowano, że przyjmowanie 4g wysokoskoncentrowanego oleju rybiego prowadzi do zwiększenia utleniania LDL aż o 25%!

Witamina D - kluczowe informacje

O witaminie D mówi i pisze się ostatnio bardzo dużo. Nie powinien ten fakt dziwić, gdyż w ostatnich latach pojawiło się wiele badań wskazujących, że niedobory witaminy D są bardzo powszechne, a jej wpływ na organizm – szerszy niż do niedawna sądzono. W zasadzie, opisując witaminę D należałoby mówić o grupie witamin oraz ich pochodnych. Z punktu widzenia fizjologii żywienia znaczenie mają jednak następujące formy:

ergokalcyferol zwany witaminą D2, naturalnie występujący w tkankach roślinnych.

cholekalcyferol zwany witaminą D3, obecny w organizmach zwierzęcych.



Poprzednia strona 2 / 3 Następna strona