Suplementy dla zdrowia

Współczesny rynek suplementów diety oferuje nam niezliczone możliwości uzupełniania codziennego menu w przeróżne, niestety – nie zawsze potrzebne substancje. Oprócz wielu totalnie zbytecznych środków są i takie, które mogą okazać się niezmiernie przydatne w rutynowej suplementacji. Do grupy preparatów zawierających często deficytowe składniki naszej diety należą takie, które zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i witaminę D.

Przeczytaj koniecznie:

Kreatyna dla zdrowia i urody

 

Wpływ kwasów omega 3 na organizm

Odpowiednio wysokie spożycie kwasów omega 3 jest istotne szczególnie dla zachowania dobrej kondycji układu krążenia. Dane naukowe wskazują, że zapewnienie optymalnej podaży EPA i DHA w diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Dostępna literatura sugeruje również, iż kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, nowotworowych, a prawdopodobnie także: autoimmunologicznych. Lipidy te mogą też pośrednio zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości, choć w tej materii potrzebne są jeszcze bardziej zaawansowane badania.

Zalecane spożycie kwasów omega 3

Jeśli chodzi o zalecane ilościowe spożycie kwasów omega 3, to normy żywienia dla populacji polskiej zalecają by:

  • spożycie kwasu alfa linolenowego wynosiło minimum 0,5% dziennej podaży energii z pożywienia,
  • spożycie kwasów EPA i DHA wynosiło 250 – 500mg.

Instytucje takie jak Heart Foundation zalecają dzienną sumaryczną dawkę EPA i DHA na poziomie 500mg lub też 3500mg tygodniowo. W przypadku istniejących już nieprawidłowości zdrowotnych, takich jak hipertriglicerydemia czy nadciśnienie tętnicze zaleca się dawki EPA i DHA na poziomie 1 - 3g na dobę lub też niekiedy jeszcze większe. Z drugiej strony warto wiedzieć, że nadmiar tych lipidów w diecie też nie jest wskazany.

Nadmiar omega 3

Konsekwencją zbyt wysokiej podaży bywa z jednej strony wzrost poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – czyli tzw. „złego cholesterolu”), a z drugiej - większa ich podatność na utlenianie. O ile wzrost poziomu LDL niekoniecznie musi stanowić problem (gdyż zjawisku temu najprawdopodobniej towarzyszy korzystna zmiana wielkości cząstek lipoprotein) o tyle utlenione frakcje LDL są niezwykle niebezpieczne dla kondycji śródbłonka naczyniowego i mogą zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. W jednym z eksperymentów naukowych zaobserwowano, że przyjmowanie 4g wysokoskoncentrowanego oleju rybiego prowadzi do zwiększenia utleniania LDL aż o 25%!

Witamina D - kluczowe informacje

O witaminie D mówi i pisze się ostatnio bardzo dużo. Nie powinien ten fakt dziwić, gdyż w ostatnich latach pojawiło się wiele badań wskazujących, że niedobory witaminy D są bardzo powszechne, a jej wpływ na organizm – szerszy niż do niedawna sądzono. W zasadzie, opisując witaminę D należałoby mówić o grupie witamin oraz ich pochodnych. Z punktu widzenia fizjologii żywienia znaczenie mają jednak następujące formy:

ergokalcyferol zwany witaminą D2, naturalnie występujący w tkankach roślinnych.

cholekalcyferol zwany witaminą D3, obecny w organizmach zwierzęcych.