Waga kuchenna i inne gadżety, które przydadzą się podczas diety

Niezależnie od tego, na jakiej diecie jesteśmy, redukcyjnej, masowej, zbilansowanej mogą nam się przydać kuchenne gadżety, dzięki którym łatwiej i szybciej przygotujemy zdrowe i pożywne dania. Przyrządów takich jest wiele. Jakie z pewnością przydadzą się niemalże każdemu?

Przeczytaj koniecznie:

Warto gotować na parze

Po pierwsze waga kuchenna

Nie mamy co prawda obowiązku czy potrzeby, aby wyliczać z aptekarską dokładnością każdy gram jedzenia lądujący na naszym talerzu, mimo wszystko waga kuchenna może okazać się pomocna. Zwłaszcza na początku przygody z dietą ciężko może być nam oszacować wielkość porcji mięsa, czy ziemniaków. Z użyciem wagi porcjowanie mięsa pójdzie nam o wiele szybciej. Z czasem będziemy w stanie na oko oszacować wielkość porcji, a 20 gram mięsa więcej, czy mniej nie zrobi nam większej różnicy. Gorzej jednak wypada szacowanie wagi takich produktów, jak na przykład orzechy. 20 gram różnicy odgrywa w tym wypadku już nieco większą rolę. Dzięki wadze  zważymy i odmierzymy konkretną ilość składników czy dokładnie ustalimy wielkość porcji.

Pozwoli nam to na lepsze kontrolowanie tego ile zjadamy i lepsze planowanie jadłospisu.

Po drugie - blender

Blender to urządzenie potrzebne niemalże do wszystkiego. Pomaga wykonać smaczne dania, oszczędzając nasz czas i uatrakcyjniając dietę. Posiadając blender nie musisz mieszać  ręcznie masy na omlet czy ubijać piany jajek do ciasta. Blender przydaje się również do przygotowania kremowych zup oraz koktajli. Możemy przy jego użyciu wyczarować smaczne i pożywne dania w zaledwie kilka minut. Osobiście nie wyobrażam sobie nie posiadania blendera w kuchni. Nie ma dnia, w którym się nie przyda i nie ułatwi nam życia.

Po trzecie: parowar lub garnek z możliwością gotowania na parze

Gotowanie na parze pozwala zachować więcej wartości odżywczych w jedzeniu, niż gotowanie w wodzie. Warzywa są mniej wyjałowione i smaczniejsze. Gotowanie na parze umożliwia przygotowywanie potraw bez konieczności stosowania tłuszczy w procesie gotowania czy smażenia. I w końcu - pozwala gotować szybko i smacznie, nawet dwa dania jednocześnie. Wystarczy jeden garnek /parowar by ugotować ziemniaki, fasolkę szparagową i klopsiki drobiowe. Oznacza to więcej wartości odżywczych, oszczędność czasu i mniej zmywania.

Podsumowując, gadżety kuchenne nie zastąpią nam naszej silnej woli i chęci zdrowego gotowania. Część z nich jest jednak bardzo przydatna i potrafi ułatwić i umilić gotowanie.