Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki zdecydowanie nie należą do naszych ulubionych przysmaków. Tymczasem te sezonowe owoce posiadają szereg nietuzinkowych walorów, które czynią z nich prawdziwe… superfoods, bijąc tym samym na głowę choćby tak cenione jagody goji. Oto kilka powodów by włączyć je do diety.

Przeczytaj koniecznie:

Awokado w sportowej diecie

Bogactwo witaminy C

Pod względem zawartości witaminy C porzeczki naprawdę biją rekordy. Najlepiej w tej materii wypada czarna odmiana tych owoców dostarczając w 100 aż 180mg wspomnianego związku – to ilość pozwalająca dwukrotnie pokryć nasze zapotrzebowanie. Porzeczki czerwone zawierają 45mg witaminy C, a porzeczki białe około 40mg tej substancji w 100g – to także dobre wyniki, biorąc pod uwagę, że np. tak lubiane przez nas jabłka czy banany dostarczają ledwie 10mg witaminy C w 100g, a maliny – 30mg.

Działają silnie antyoksydacyjnie

Wysoka zawartość wspomnianej witaminy C sprawia, że porzeczki zaliczyć można do produktów o szczególnych właściwościach antyoksydacyjnych czyli takich, których konsumpcja wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, pozwalające niwelować skutki nadmiernego stresu oksydacyjnego. Wartość ORAC (pojemność antyoksydacyjna) dla owoców czarnej porzeczki wynosi aż 7950, co stanowi zdecydowanie ponadprzeciętny wynik. Na powyższy fakt składa się jednak nie tylko obecność witaminy C, ale także wysoka koncentracja antocyjanów, które w dużej mierze wpływają na ich unikalną antyoksydacyjną moc. Dieta zasobna w  antocyjany może pozytywnie wpływać na kondycję układu krążenia, a także na funkcjonowanie narządu wzroku.

Bogactwo błonnika

Błonnik, pomimo iż nie jest składnikiem odżywczym, stanowi ważny element naszej diety wpływając korzystnie m.in. na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Niestety wiele osób spożywa go za mało, co związane jest z bazowaniem na wysoko przetworzonej żywności. Porzeczki stanowią znakomite źródło tego składnika, dostarczając go aż około 6 - 8g na 100g. To wartość rekordowa na tle innych owoców, w których zawartość błonnika wynosi zazwyczaj od 1 do 4g na 100g.

Mniejsze objawy zmęczenia

Za ciekawostkę niech posłuży fakt, iż konsumpcja porzeczek może… zmniejszać objawy zmęczenia oraz pozytywnie wpływać na funkcje kognitywne takie jak pamięć, koncentracja, zdolność kojarzenia. Prawdopodobnie za powyższy fakt odpowiadają obecne w tych owocach antocyjany, których wpływ na organizm jest ostatnio przedmiotem intensywnych badań. Jakkolwiek by nie było, to powyższa właściwość porzeczek (zwłaszcza czarnych) może stanowić dodatkowy, ważny argument na rzecz włączenia ich do diety.

Podsumowanie

Chociaż porzeczki nie należą do owoców szczególnie przez nas cenionych, to warto włączyć je do diety, zwłaszcza, że są dostępne tylko przez krótki okres w roku. Porzeczki znakomicie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, omletów na słodko, a także do dań wytrawnych z udziałem mięsa, serów i ryb.